Demjántól visszaveszi az állam a Bakonyi Erőművet

A kormány a Mal problémáinak áttekintését követően úgy döntött, hogy vételi tárgyalási ajánlatot tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán – áll a kormányszóvivői iroda friss közleményében. Az erőmű – melynek elődjét 1948-ban egyszer már államosították – most Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozik.

A kormány megtárgyalta a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel szoros összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését.

A kormány számára kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség – Ajka városa – fűtésének biztosítása. Ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlatot is tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán.

Németh Frigyes, az erőművállalat vezérigazgatója július végén hozta nyilvánosságra, hogy az immár ismét a katasztrófa előtti tulajdonosok irányította Mal másfél milliárd forinttal tartozik nekik. Ez – hangsúlyozta akkor –ellehetetleníti a cég működését, ami többek között Ajka távhőellátását is veszélyezteti.

A Mal részéről Bakonyi Zoltán vezérigazgató akkor a tárgyalások folytatására tett ígéretet.

Nemrég a Napi Gazdaság már úgy értesült, hogy az MVM Magyar Villamos Művek tárgyalásokat folytat az erőmű felvásárlásáról, amit az állami holding nem kommentált.

A Bakonyi Erőmű Zrt. az 1943 óta működő ajkai hőerőmű utódja. Az ajkai egységet 1948-ban államosították. A cég az 1950-ben épített inotai hőerőmű összevonásával alakult meg 1991-ben vállalati, majd 1992-től állami részvénytársasági formában.

1993–94-ben hozzákerült az ajkai és a balinkai bányaüzem is.

1997 végén a Transelektro és Demján érdekeltsége, az Euroinvest az energiaszektor privatizációjának egyetlen magyar hátterű vevőiként megvásárolhatják az áramtermelő társaságot.

A később tönkrement Transelektrótól 2003-ban az Euroinvest vette át az irányítást.

Azóta a két bánya és az inotai telephely is bezárt; a cég elsősorban fából, földgázból és importszénből állít elő villamos energiát, illetve hőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.