Demjánon már nem múlik a foci-Eb sikere

A labdarúgó-Európa-bajnokság beruházásai közül egyedüliként időben és a tervezett költségkeretek között készült el az új poznani főpályaudvar. A magyar TriGranit és lengyel partnere kétmilliárd forintot költött a beruházásra.

Bonislaw Koworowski államfő hivatalosan is megnyitotta az új Poznan Glowny főpályaudvart, melyet tíz hónap alatt épített fel negyedmilliárd euróból (több mint kétmilliárd forint) a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGranit és partnere, az Europa Fund III. A hatezer négyzetméteres létesítményt egyébként már múlt csütörtökön átadták a beruházók a Lengyel Államvasutaknak (PKP). 

A PKP anno nyolc pályázó közül választotta ki a TriGranitot a komplexum fejlesztésére. A 2008 óta zajló előkészítés során aláírt megállapodás szerint a lengyel partner adta a négyhektáros területet a szükséges engedélyekkel együtt, a TriGranit pedig a beruházás terveit és anyagi forrásait biztosította.

A poznani beruházás azonban nem ért véget ezzel, sőt a nagyobb része még csak most kezdődik. A második fázisban átadják a 164 ezer négyzetméteres Poznan City Centert, amely a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontja lesz, s a 250 kereskedelmi egység mellett egy 19 állomásos buszpályaudvart és egy 1500 férőhelyes parkolót is magába foglal. A kereskedelmi központ, buszpályaudvar és parkoló átadására várhatóan 2013 novemberében kerül sor. Az épületegyüttest a fejlesztés harmadik fázisában konferenciaközpont, szálloda és irodaházak egészítik ki, de a beruházás eredményeként megújul a városközpont csomópontja is, valamint új autós és kerékpárútvonalak segítik a megnövekedett városi közlekedést.

“Lengyelország mindig kiemelt célpontja volt ingatlanfejlesztési tevékenységünknek. Az országban megvalósult fejlesztéseink területe meghaladja az 500 ezer négyzetmétert, befektetésünk értéke pedig megközelíti az egymilliárd eurót. Katowicében hét évvel ezelőtt nyitottuk meg első bevásárlóközpontunkat, és három éve fejeztük be az Oak Terraces lakóépület-együttest. 2009-ben Krakkóban adtuk át a több díjat elnyert Bonarka bevásárló- és szabadidőközpontunkat, valamint tavaly készült el a B4B irodakomplexum első fázisa" – mondja Török Árpád. A TriGranit vezérigazgatója szerint poznani projektjüknél jól tudták hasznosítani a meglévő pályaudvarok meghatározó városközpontokká alakításában gyűjtött tapasztalataikat, melyeket a budapesti WestEnd City Center és a jelenleg tervezés alatt álló ljubljanai Emonika City Center során szereztek.

A 15 éves TriGranit Európa egyik legnagyobb, regionális ingatlanfejlesztési és -üzemeltetési vállalata, amely Közép-Kelet-Európa hét országában van jelen. A TriGranit Fejlesztési Zrt. összesen kétmilliárd euró értékben fejlesztett projekteket, és további négymilliárd euró – többnyire vegyes hasznosítású – fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.