Demján zsebből fizette ki cége alvállalkozóit

Maga rendezte cége, az Arcadom alvállalkozói felé fennálló tartozását Demján Sándor. A társaság több építkezésen maradt adósa a beszállítóknak, akik most részben pénzt, részben ingatlanokat kaptak.

Precedens született, mert Demján Sándor nagyvállalkozó a magánvagyonából fizette ki azokat az alvállalkozókat, akiknek az érdekeltségébe tartozó Arcadom Zrt. tartozott – fogalmazott Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője pénteken Budapesten, a Bárándy és Társai ügyvédi irodában tartott sajtótájékoztatón. Mintegy 25 vállalkozás kapta meg körülbelül félmilliárd forintos követelését: egy részét készpénzben még szerdán, a többit pedig ingatlanokkal egyenlítették ki. Ezekről pénteken születtek meg az átruházási szerződések.

Mint arról beszámoltunk, az Arcadom négy helyszínen, Kecskeméten, Szatymazon, Miskolcon és Debrecenben generálkivitelezőként vállalt nagyobb építési munkákat. Arra hivatkozva, hogy a cég sem kapta meg a pénzét, nem vagy a szerződésben szereplőnél jóval kevesebbet fizetett az alvállalkozóknak. A bedolgozó kisebb cégek összefogtak, képviseletüket a Likvid Kontrollra, illetve Bárándy György ügyvédre bízták.

Szatymazon és Kecskeméten félpályás útlezárással demonstráltak, és azt is kilátásba helyezték, hogy a Demján Sándor által szponzorált Prima Primissima Díj átadását is felhasználják, hogy követelésüknek nyomatékot adjanak. A nagyvállalkozó tárgyalni kezdett velük: előbb az adósságrendezés elveiről állapodtak meg, majd valamennyi érintett cég esetében megvizsgálták, hogy valóban teljesítették-e azokat a munkákat, amelyekre benyújtották a számlát. Miután teljesítették jogos követeléseiket, az alvállalkozók elálltak a további demonstrációtól.

Bárándy György ügyvéd azt mondta a Népszabadságnak: sajnos olyan időket élünk, amikor az ország egyik fele tartozik a másik felének. Szerinte Demján Sándor példát mutatott más vállalkozóknak is, hiszen nem lett volna köteles a magánvagyonából helyt állni a cége tartozásáért. A neves jogász reméli, hogy követik is a példáját.

Szabó Bálint kiemelte: a megállapodáshoz szükség volt arra, hogy az alvállalkozók összefogjanak, csoportosan lépjenek fel, ne hagyják az egyéni érdekeik mentén szembefordítani magukat egymással. Ez a magatartás és a nyomásgyakorlás találkozott Demján Sándor jó szándékával. Szabó Bálint hozzátette: nem érik be ennyivel, a jövő héten azt is a nyilvánosság elé viszik, hogy a különböző megrendelők mennyi jogos követelést nem fizettek ki a generálkivitelező Arcadomnak.

Szeretnék föleleveníteni a közelmúlt hasonló „döglött ügyeit” is, amikor más fővállalkozó cégekkel szerződött kisvállalkozók sokasága ment tönkre azért, mert nem fizették ki a munkájukat és az anyagra költött pénzüket, a tulajdonosok azonban vígan feszítenek továbbra is a száz leggazdagabb magyar listáján. A jogalkotóktól is segítséget kérnek, hogy az ilyen tulajdonosoknak ne csak a nyilvánosságtól, hanem a törvény erejétől is tartaniuk kelljen, ha alapos a feltételezés, hogy szándékosan döntötték be a céget, és azon csak mások jártak rosszul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.