Demján óriásplázát nyitott Poznanban

A legnagyobb hazai plázákkal vetekedő méretű, 168 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot adott át csütörtökön a TriGránit a lengyelországi Poznanban.

A megnyitón Demján Sándor, a TriGránit alapítója és társtulajdonosa elmondta: a magyar WestEnd City Centerhez hasonlóan ez nem pusztán egy kereskedelmi beruházás, hanem új városközpont, találkozóhely. Úgy véli: míg a válság leértékelte a lakóingatlanokat, és így a kereskedelmi ingatlanok megítélése is romlott, a nagybefektetők, nyugdíjalapok hamarosan rájönnek arra, hogy a kamatszintek általános csökkenésével a kereskedelmi ingatlan sokkal jobb befektetés lehet.

Meggyőződése szerint ezen ingatlanok értéke rövidesen megduplázódik. Néhány éve a katowicei Szilézia City Centert 230 millió euróért adták el, és elégedettek voltak ezzel az eredménnyel. Nemrég a vevő viszont már 410 millió euróért adta tovább a házat – emelte ki Demján Sándor. Az üzletember szerint ingatlan tekintetében ma a lengyel piac a legígéretesebb: Nyugat-Európa beépült, a lakásárak rendkívüli mértékben ingadoznak. Kelet-Európában ellenben hiány van a kereskedelmi és lakóingatlanokból, itt várható a legnagyobb fejlődés.

A megnyitón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár, aki elmondta: a magyar kormány gazdaságpolitikájának kulcsgondolata, hogy a közép-európai országok kooperációja lesz a gazdaság új motorja, és ebben a lengyel-magyar együttműködésnek komoly szerepe van. Ezért jelentősen megnövelik a magyar diplomáciai képviseletek számát, illetve magyar főkonzulátus nyílik Krakkóban.

A most átadott Poznan City Center a 2010-ben indult beruházás második üteme, melynek során teljesen megújul Poznan kereskedelmi és városközpontjának számító Poznan Glowny pályaudvar és környéke. A lengyel vasúttársaság, a PKP három éve nyolc pályázó közül választotta ki a TriGránitot, hogy a régi, elavult megjelenésű pályaudvar területén új vasút- és buszállomást, illetve iroda- és bevásárlóközpontot létesítsen.

A beruházás során a PKP adta a szükséges engedélyeket, illetve a négyhektáros területet, míg a TriGránit mint befektető és kivitelező vett részt a projektben. A lengyel városvezetéssel egy év alatt lezárta a cég a tárgyalásokat, majd 2012-ben a TriGránit hitelszerződést kötött a Bank Zachodni WBK, Raiffeisen Bank Polska SA, Nordea Bank Polska SA, BRE Bank SA és a Hypo Noe bankokból álló konzorciummal, illetve a pénzügyi finanszírozók közé beszállt az Europa Capital, a Rockefeller-csoport (RGI) tagja is, amely a Poznan City Center többségi tulajdonosa lett.

A bérlői beruházásokkal együtt összesen 385 millió euróba kerülő komplexum legalsó szintje a 2012 májusában, a futball-világbajnokságra átadott buszállomás, majd a következő emeleten kapott helyet a már szintén üzemelő vasúti megálló. A TriGránit emellett a városközponthoz vezető közlekedési infrastruktúra felújítását is vállalta: két kilométer közút és három kilométer kerékpárút is készült az üzletközponthoz. A beruházás utolsó fázisa egy szálloda és konferenciaközpont felépítése lesz, amely előreláthatólag jövőre indul és 2015-re fejeződhet be.

A most átadott bevásárlóközpont 60 ezer négyzetméter kiadható területtel, 1500 parkolóval és 250 üzlettel rendelkezik, amely vetekszik a legnagyobb hazai plázák, így a – szintén TrigGránit-beruházás – WestEnd méreteivel. A bevásárlóközpontba számos nemzetközi bérlő érkezett, mint a Poznanban itt debütáló Toys’R Us, de a H&M, TK Maxx, Cubus, KappAhl, Reserved, Mohito, Cropp, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Terranova, Rossmann, Douglas, Superpharm, Saturn, Peter and Paul, CCC, Deichmann, Carry és a CENTRO-nak is lesz üzlete. A nyitásra a kiadható terület 80 százalékát sikerült értékesíteni, amely a TriGranit szerint az ágazatban ma kiemelkedően jó eredménynek számít.

A magyar többségi tulajdonú TrigGránit már évek óta hangsúlyosan jelen van a lengyel piacon: 2005 nyitották meg első bevásárlóközpontjukat Katowicében, majd 2009-ben Krakkóban, de emellett több más kereskedelmi, szórakoztatóközpontot, illetve lakóingatlan-beruházást hajtott végre Lengyelországban a cég. A TriGránit becslései szerint lengyel beruházásaik immáron meghaladják a félmillió négyzetmétert, illetve értékben az egymilliárd eurót. A vállalat a régió kilenc országában van jelen. A TriGránit eddig több mint 2,5 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket és további négymilliárd euró – többnyire vegyes hasznosítású – fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években.

Az új lengyel bevásárlóközpont 385 millió euróba került
Poznan, 2013. október 24. Mozgólépcsők a TriGránit beruházásában épült Poznan City Center bevásárlóközpontban, amelyet 2013. október 24-én avattak fel. MTI Fotó: Illyés Tibor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.