Demján külföldre viszi a Művészetek Palotáját

Miközben itthon támadják és a kormány a többi ppp-konstrukcióval együtt a Művészetek Palotája szerződését is felülvizsgálná, illetve módosítaná, úgy tűnik máshol van fogadókészség az elképzelésre. Demjánék építhetik Szentpétervár új multifunkcionális kulturális központját.

A budapesti Művészetek Palotája után egy különleges, multifunkcionális kulturális központ létrehozását kezdi meg a Demján Group Szentpéterváron. A több mint 80 ezer négyzetméteres épületegyüttes magába foglal egy 1600 fős világszínvonalú koncerttermet, egy kiállítási központot, és egy 2500 fős konferencia- és rendezvényközpontot is – derül ki a cégcsoport közleményéből.

MüPa – itthon támadják, külföldön keresik
A MüPa felépítése majdnem kétszer annyiba került, mint a Nemzetié

A város ppp-pályázatot írt ki egy világszínvonalú kulturális központ létrehozására, amelyen a Demján Group az Inveszt-Sztroj nevű orosz vállalatával két fordulóban elnyerte a megvalósítás lehetőségét. A szentpétervári kulturális épületegyüttes tervezője a budapesti Művészetek Palotájával már a nemzetközi építészeti Oscar-díjat is elnyerő Zoboki Gábor, a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda vezetője és munkatársai, akik helyi építészirodákkal, építészekkel együttműködve tervezték meg a Vasziljevszkij-sziget új látványosságát.

Az engedélyezési eljárást követően - amely alatt elkészülnek az infrastrukturális beruházások – 24 hónap alatt épül fel Szentpétervár legújabb nevezetessége. A több mint 200 millió eurós, ppp-konstrukcióban megvalósuló beruházásban a Demján Group irányítása alatt álló TriGranit Fejlesztési Zrt. működik közre.

– A Művészetek Palotája létrejöttével lehetővé válik a város egyik ambiciózus terve: Szentpétervár sikerrel pályázhat az Európa Kulturális Fővárosa címre. Ugyancsak lehetőség nyílik arra, hogy a méltán ismert és elismert Szentpétervári Gazdasági Fórum is új, modernebb és kényelmesebb helyszínre költözhessen. Az építkezés és az üzemeltetés során több ezer új munkahely jön létre, orosz alvállalkozók, beszállítók, szakértők vesznek részt a munkában. Jelentősen növekszik a Néva-parti város kulturális és kongresszusi turizmusból származó bevétele, a lakosság pedig egy új kulturális és szórakoztatóközponttal gazdagodik – emelte ki a szerződés aláírásakor Demján Sándor, a Demján Group elnöke.

Mihail Eduardovics Oszejevszkij megbízott főkormányzó hangsúlyozta: Szentpétervár már hosszú ideje tervezi egy világszínvonalú kulturális központ létrehozását. A Művészetek Palotája lehetővé teszi, hogy a város több milliós lakossága és az ide látogatók az eddigieknél is magasabb színvonalú kulturális élményekkel gazdagodjanak. A Demján Group több éves oroszországi és kelet-közép-európai tapasztalata garancia arra, hogy Európa egyik legkorszerűbb létesítménye hozzájárul Szentpétervár kulturális hagyományainak megőrzéséhez és megújításához.

Demján azonban nemcsak Oroszországba exportálná a Művészetek Palotájának koncepcióját. Wen Jiapao kínai miniszterelnök június végi budapesti látogatásához kapcsolódóan a Demján-csoport megállapodást kötött a kínai HNA Grouppal. Az erről akkor kiadott közlemény szerint ennek keretében hasznosítanák a Demján-csoport vállalatainak kulturális beruházások terén mintegy 15 év alatt megszerzett tapasztalatát. A tervek között szerepel a budapesti Művészetek Palotájához és a Nemzeti Színházhoz hasonló beruházások kínai megvalósítása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.