Demján is profitált az aranylázból

Valóságos ostrom alá vették a Solar Gold budapesti irodáját a napokban a forint értékállóságában kevésbé bízó ügyfelek. A március óta Demján Sándor nagyvállalkozó résztulajdonában lévő cég aranyeladásai az 1800 dolláros unciánkénti világpiaci rekordárfolyam mellett megtöbbszöröződtek.

Szalai Sándor ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy ügyfeleik átlagosan másfél millió forintért vásároltak fizikai aranyat, s mára a tavalyi egész éves forgalmukat megduplázták, s a félév végén meghaladták az egymilliárd forintos árbevételt.

Demján beszállása óta az ár harminc százalékkal nőtt a bizonytalan világpiaci környezet miatt, s a drágulásnak vélhetően messze nincs vége – jegyezte meg az ügyvezető, hozzátéve, hogy másokkal szemben kőbe vésett árprognózissal nem szolgálnak, bár nem sokat tévednek azzal, ha azt mondják, a jegyzés az év végére átlépheti a kétezer dollárt unciánként.

Rövid távon ellátási nehézségek is felléphetnek, mivel augusztus végén az európai aranyfinomítók egységesen leállnak, ilyenkor végzik el a szokásos éves karbantartást. A feltárt és kibányászható aranykészletek másfél évtizedre elegendőek, ezért ez is lökést adhat jegyzésnek.

Árfelhajtó tényező emellett, hogy a jegybankok 2008 közepe, a válság kirobbanása óta átálltak a vevői oldalra, s főleg Kína és Oroszország egyre nagyobb készleteket halmoz fel. Igaz, a jegybanki üzletek nem közvetlenül a piacon köttetnek, a nagy eladó mindig megtalálja a nagy vevőt – hangsúlyozza Pálffy Gergely vezető elemző.

Tapasztalataik szerint az ügyfelek többsége nem spekulációs céllal vásárol, sokkal jellemzőbb, hogy megtakarításaik egy részét fektetik az értékállósága miatt menedékeszközként szolgáló nemesfémbe. Volt olyan, aki az összes megspórolt pénzén aranyat akart venni, alig tudták lebeszélni erről, noha üzleti érdekeik nem ezt diktálnák.

Az az egészséges, ha a megtakarítások 5-10 százalékát fektetik aranyba, és azt sem egyszerre, hanem apránként, és öt évig nem is nyúlnak a felhalmozott készlethez – jelezte Szalai Sándor. A cégnél saját konstrukciót dolgoztak ki arra, hogy a vékonyabb pénztárcájúak se maradjanak ki az üzletből, ők aranyszámlát nyithatnak, amelyen nyilvántartják rendszeres befizetéseiket, és hó végén dönthetnek arról, hogy a tovább halmozzák a készletüket, vagy azt kérik, hogy tömbösítsék a számlájuk mögött fedezetként álló nemesfémet.

Az aranyszámla egyre népszerűbb az utóbbi időszakban több százan nyitottak ilyet a Solar Goldnál, s számuk lassan meghaladja a cégnél fizikai aranyat vásárlókét. A megvásárolt lapkák és tömbök őrzésére is vállalkoznak, s az ügyfél – igény szerint - személyesen is megsimogathatja a saját aranytömbjét.

Szalai Sándor azoknak nem ajánlja kis tételben - azaz a nagyjából hatszázezer forintnak megfelelő 50 gramm alatt - az aranyvásárlást, akik rövid időn belül mobilizálni szeretnék a befektetést, mivel az eladási és a vételi ár közötti különbözet a magas fajlagos költségek miatt elérheti a 10-15 százalékot is. Az egykilós aranytömbnél a rés már 3-4 százalékosra szűkül.

Szabó Zsolt, a Solar Gold főtulajdonosa szerint ebben az üzletben az átláthatóság és a megbízhatóság alapvető fontosságú. Náluk például elképzelhetetlen, ha valaki telefonon kap egy árajánlatot az aranyára, akkor mire beér vele a központba, ugyanaz a kereskedő 10 százalékkal kevesebbet kínáljon érte az árfolyamgörbe hirtelen lekonyulására való hivatkozással. Fontosnak nevezte, hogy névvel és arccal vállalják az üzletet, és mindet idehaza bonyolítanak le, leszámítva persze a Svájcban végeztetett aranyfinomítást. A piacon nem mindenki így dolgozik – tette hozzá.

Demján is profitált az aranylázból
The hand of a Nepalese jewelry store keeper is seen as she arranges gold jewelry in Kathmandu August 8, 2011. Gold hit an all-time high on August 8, 2011 and investors sold off other commodities from oil to grains, fleeing from riskier assets after the U.S. loss of its prized AAA credit rating stoked fears about economic growth. Gold broke through the $1,700 per ounce mark for the first time, extending its bull run as a safe haven asset amid worries for global growth after agency Standard & Poor's (S&P) cut its rating for U.S. debt late on Friday (August 5, 2011). REUTERS/Navesh Chitrakar (NEPAL - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.