Demján bankja iránt érdeklődik a kormány?

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Gránit Bank alapjain hozzon létre állami bankot – értesült több, egymástól független piaci forrásból az Origo.hu portál.

A Gránit Bank átvilágítása már folyamatban van, döntés még nincs, de a portál forrásai szerint az állam többségi tulajdonra törekszik, amit Demján Sándor kivásárlásával tudna csak elérni. Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének 90 százalék körüli tulajdona van a Gránit Bankban.

"Az átvilágításról a portál több forrása tudott, ugyanakkor a terv jelentőségét mutatja, hogy egyikük sem akart részleteket elárulni arról, hogy milyen állami szerv kezdeményezte azt" – írja a portál, amely szerint a Takarékbank átvilágítása is zajlik.

Az állam láthatóan több vasat tart egyszerre a tűzben abból a célból, hogy emelje a magyar tulajdon hányadát a bankszektorban, és az éppen visszahúzódó multibankok rovására piacot szerezzen, illetve rajtuk keresztül beindítsa a válságban leállt hitelezést – fogalmazott a tranzakciókra rálátó egyik forrás a portálnak.

A Gránit Bank, amely fejlődése elején álló kisbank, jóval olcsóbban megszerezhető, mint egy jelentős fiókhálózattal rendelkező, prosperáló bank, viszont többet is kell még rákölteni ahhoz, hogy nagyobb piaci szereplővé és jelentős hitelezővé válhasson. A Gránit Bank piaci értéke a saját tőke 0,7-1,3-szorosa körüli összeg, legfeljebb tehát 4 milliárd forint – írta a portál a banki tranzakciókat jól ismerő forrásra hivatkozva.

A Takarékbank kisebbségi pakettje nagyságrendekkel több pénzbe kerülhet, viszont mellette szól, hogy nagy szervezettel, fiókhálózattal, olajozottan működik. A Gránit Bank mellett szólhat, hogy nincsenek rossz hitelei, s partneri kapcsolatban áll a kormány által preferált takarékszövetkezetekkel. Emellett több magyar tulajdonú pénzügyi céggel is együttműködik, a Gránit stratégiai partnere például a részben Járai Zsigmond volt jegybankelnök által alapított és tulajdonolt CIG Biztosító, valamint a Brokernet-csoport is.

A Brokernet elnöke, Kostevc Péter a Gránit Bank keddi bejelentése szerint társtulajdonossá vált a Gránit Bankban. A közelmúltban részesedést szerzett a bankban az üzleti élet egy másik ismert személyisége, Nyúl Sándor (a TriGranit Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke) is, aki 300 millió forintos befektetéssel 7,12 százalékos tulajdonrészt szerzett a bank tőkeemelése során (a jegyzett tőke ennek eredményeként 2,232 milliárd forint lett).

A Gránit Bank az új társtulajdonost bejelentő közleményében ismerteti: 2011 végére közel ötszörösére, 33,3 milliárd forintra növelte a 2010-es tulajdonosváltáskor még 7 milliárdos mérlegfőösszegét. A mérlegen belül a betétállomány nőtt terven felül: az induláskori 5 milliárdról az év végére több mint 30 milliárd forintra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.