Demján Sándor érdekeltsége lett a leggyorsabban növekvő bank

Működésének negyedik évére nyereségessé vált a Demján Sándorhoz köthető Gránit Bank – hangzott el a hitelintézet eredményeiről szóló sajtótájékoztatón. A pénzintézet tavaly 183 millió forint adózás előtti és 156 millió forint adózás utáni nyereséget termelt. A bank mérlegfőösszege az elmúlt évben jelentősen megugrott, hiszen elérte a 142 milliárd forintot, míg 2013-ban még 72,9 milliárd forintot mutattak ki az éves beszámolóban. Ezzel itthon a leggyorsabban növekvő pénzintézet lett a Gránit Bank – jelezték a társaság vezetői. A hitelintézet fejlődése egyébként az állam számára sem mellékes, miután a kormány 2013-ben úgy döntött, hogy egy 2,6 milliárd forintos tőkeemeléssel megszerzi a Gránit Bank 49 százalékát.

A számokat ismertetve Hegedűs Éva vezérigazgató kifejtette: ma már a Gránit Bankot a közepes méretű hazai pénzintézetek között tartják számon. E mögött az húzódik meg, hogy év végén már több mint 14 ezer ügyfélnek nyújtottak pénzügyi szolgáltatást, ennek az állománynak mintegy 70 százaléka magánszemély. A vezérigazgató jelezte, hogy a betétállomány meghaladta a 112 milliárd forintot, míg az ügyfelekkel szembeni kitettség – a hitel- és garanciaállomány – a múlt év végére 46,5 milliárd forintra rúgott. A konzervatív pénzügyi politika eredménye, hogy a banknak lényegében nincs problémás, nem teljesítő hitele. A tervek szerint a Gránit Bank erre az évre hitelkihelyezésben 19 százalékos, míg az betétnövekedésben 29 százalékos fejlődést tervez.

A Gránit Bank a napokban két díjat is elnyert, miután az angol The European gazdasági magazin 2014-ben az „Év bankja" díjat adta Magyarországon a Gránitnak. Ezenfelül az ugyancsak angol Business Worldwide „Az év vezérigazgatója" címmel tüntette ki Hegedűs Évát.

Demján Sándor mint a hitelintézet legnagyobb magánbefektetője kifejtette: a számok alapján elégedett. Hozzátette azonban, hogy a politika és a közvélemény elvárásaival és nyomásával ellentétben egy banknak nem az az elsődleges célja, hogy hitelezzen, hanem hogy a betétesek pénzét megőrizze.

Jelezte, amikor a Gránit Bankba betették a pénzüket, akkor a hetedik évre számoltak eredményes működéssel, az azonban örömteli, hogy ez már a negyedik évben megtörtént.

Demján Sándor a tervekkel kapcsolatban jelezte, hogy egyértelmű szándékuk a tőzsdei megjelenés, s az így befolyó tőkét a növekedésre szeretnék fordítani. Arra a kérdésre, hogy ez mikorra történhet meg, Demján Sándor úgy jelezte, hogy valószínűleg 2017-ben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, mint az állam képviselője szerint a számok igazolták a várakozásaikat, s arról is tanúskodnak, hogy egy induló bank is eredményes tud lenni a piacon. Kijelentette: a magyar kormány februárban aláírt az EBRD-vel egy megállapodást, amelyben vállalta, hogy három éven belül eladja meghatározó banki részesedéseit. Ez alól a Gránit Bank kivételt jelent, ezt az üzletrészt nem kívánja piacra dobni az kormány – jelentette ki.

Stabil a magyar pénzügyi szektor

- Az elmúlt hetekben, hónapokban történtek azt mutatják, hogy szigorúbbá kell tenni a hazai pénzügyi szektorban az ellenőrzést – hangsúlyozta Varga Mihály. Ennek érdekében tegnap elfogadta a kormány a vonatkozó törvénycsomagot, amelyet hamarosan a parlament elé terjesztenek. Mindezektől függetlenül a nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a magyar bankszektor minden területen jól működik, megfelelő tőkeellátottsága van, s stabil. Összesen 26000 milliárd forint értékű eszközt kezel, ahol gondok voltak, az egy kicsiny kör csupán. Véleménye szerint a most beterjesztett csomag arra lesz alkalmas, hogy az elmúlt időszakban nyilvánosságra kerül csalásokat már olyan korai szakaszban kiderítsék, hogy azok ne növekedjenek ekkora méretűvé. Ennek a törvénycsomagnak a része lesz, hogy a BEVA biztosítását 20 ezer euróról 100 ezer euróra növeljék. Ezzel a tervvel Demján Sándor egyetértett, ám jelezte: csak abban az esetben, ha az nem visszamenőleges hatályú.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.