Rengetegen aggódnak a gazdasági környezet miatt

A közép-európai intézményi magántőke-befektetők várakozásai romlottak az elmúlt időszakban, a mutató 30 pontos csökkenése jelentősnek mondható – állapítja meg a Deloitte közép-európai intézményi magántőke- és kockázatitőke-befektetők körében végzett felmérése.

A közép-európai intézményi magántőke-befektetők várakozásai romlottak az elmúlt időszakban, a mutató 30 pontos csökkenése jelentősnek mondható, a változás azonban kevésbé drasztikus, mint a 2007 októberében, 2008 októberében és 2011 októberében megfigyelt zuhanások – állapítja meg a Deloitte közép-európai intézményi magántőke- és kockázatitőke-befektetők körében végzett felmérése.

Seres Béla, a Deloitte pénzügyi tanácsadási üzletágának közép-európai ügyvezető partnere elmondta: az intézményi magántőke-befektetők és kockázati tőkések várakozásai az elmúlt két évben ingadozóak voltak, és ez zsinórban a negyedik olyan féléves felmérés, amelyben az előző időszakhoz képest megfordult a tendencia. Tavaly áprilisban átmenetileg javult ugyan a hangulat a befektetők körében, a mostani csökkenés mégis várható volt, több gazdasági tényező miatt is.

Ilyen volt például az eurózónára jellemző általános bizonytalanság és a kereskedelmi partnerek romló növekedési kilátásai, Csehország és Magyarország gazdasági fellendülésének elmaradása, a lakossági fogyasztás és a beruházási aktivitás további csökkenése, valamint a lassuló növekedésére és újabb recesszióra utaló jelek Szlovákiában, Romániában, sőt már Lengyelországban is.

A gazdasági környezet alakulásával kapcsolatos aggodalmakat mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a válaszadók (Közép-Európa legnagyobb országainak legjelentősebb intézményi magántőke- és kockázatitőke-alapjait vezető szakemberek) közel kétharmada a gazdasági kilátások további romlására számít, míg javulást senki sem prognosztizál.

Seres Béla hozzátette: Az általánosan negatív várakozások ellenére azonban a megkérdezettek jelentős része további befektetői aktivitást tervez. 35 százalékuk az elkövetkezendő hat hónapban várhatóan több befektetést fog majd eszközölni, mint amennyit megszüntet, 21 százalékuk pedig arra számít, hogy befektetéseik megtérülése jövő év tavaszáig emelkedni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.