Decemberben 0,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Tavaly decemberben a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál és 1,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. 2012 egészében az ipari termelői árak 4,3 százalékkal haladták meg az előző évit – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek, ami a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak 0,8 százalékos csökkenésének köszönhető. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai 0,4 százalékkal nőttek. Ezen belül legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (3,0 százalék), és a járműgyártás (2,4 százalék) területén emelkedtek az árak.

Nagyobb árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása és a vegyi anyag, termék gyártása (0,3 százalék) ágazatokban figyeltünk meg. A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke -0,1 és +0,6 százalék között alakult.

A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítését 1,5 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Nagyobb mértékű növekedés az élelmiszeriparban, (7,5 százalék), és a vegyi anyag, termék gyártásában (5,9 százalék) volt. A 2011 decemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártása (4,8 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (4,0 százalék) területén. A többi feldolgozóipari ágazatban -3,4 és +2,5 százalék közötti változást regisztrált a KSH. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 1,2 százalékkal nőttek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek.

Összehasonlítva 2011 decemberével az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban az árak összességében 0,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,1 százalékkal növekedtek. A beruházási javakat előállító ágazatokban 2,5 százalékos csökkenést figyeltek meg.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 decemberében az előző havihoz képest 1,0 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött. A 2011 decemberében jegyzett árfolyamokat alapul véve a forint az euróhoz mérten 6,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 5,8 százalékkal erősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.