Decemberben is dolgozik a NAV

Nagyszabású ellenőrzést indít decemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ellenőrök éjjel-nappal megjelenhetnek.

Szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet az adóellenőrökre – írja az Adózóna.

A NAV közlése szerint az országos ellenőrzések a szezonális kereskedelemre és szolgáltatásokra fókuszálnak, jellemzően az ünnepek – Mikulás, advent, karácsony, szilveszter – és a téli sportok határozzák meg a legfőbb területeket. Az adóhatóság évek óta figyeli ilyenkor a csokifigurák, szaloncukrok árusítóit, a sportszerkölcsönzőket és -szervizeket.

A szezonalitás nem zárja ki egyéb vállalkozások ellenőrzését, így például a kisállat-kozmetikákba is betérhetnek a revizorok.

Az ellenőrzések elsődleges célja a szabálytalankodók kiszűrése, valamint a vásárlók és a költségvetés érdekeinek védelme.

Az ellenőrök többek között azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat, és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről.

Bizonyos üzletekben forgalomszámlálásra is lehet számítani, amikor a NAV munkatársai a helyszínen kísérik figyelemmel a bevételek bizonylatolását, és az adatokat összevetik az online pénztárgépek adataival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.