Dánia visszalépett az üdítőadótól

Dánia eltörli a cukros üdítőkre kivetett különadót, harmincéves terhet megszüntetve ezzel a válság miatt. Megunták, hogy a dánok Németországban és Svédországban veszik meg ugyanazt.

Dánia eltörli az üdítőitalokra kivetett különadót is – 2013. július 1-től előbb 50 százalékra mérséklik, majd 2014. január elsejével teljesen megszüntetik. A harminc éve bevezetett teher az első ilyen, és máig a legmagasabb volt Európában, ám jelentősen csökkentette a határ menti kereskedelem forgalmát. Tavaly – hasonló okokból – eltörölték a zsíradót és a cukoradót is. 

Az üdítőital-adó eltörlése egy megállapodássorozat része. A cél, hogy a dán gazdaságban megfelelő feltételek alakuljanak ki a gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez. Úgy vélik: az adó eltörlésével mintegy ötezer új munkahelyet teremtenek, azokat, amelyek a bevezetése miatt szűntek meg. A dánok ugyanis jelenleg Németországba és Svédországba járnak át üdítőitalokat vásárolni. Ráadásul a hatásvizsgálatok azt is igazolták, hogy az élelmiszerekre kivetett különadók nem járultak hozzá kimutatható módon a dán emberek egészségi állapotának javulásához.

 “A döntés azért születhetett meg, mert sikerült meggyőzni a döntéshozókat arról, hogy az adó nagyon sok kedvezőtlen hatással jár. Ezzel az intézkedéssel a dán kormány lényegében elismerte, hogy az adó visszavetette a növekedést, bizonyos régiókban, főként az országhatár mentén hozzájárult a munkanélküliség megnövekedéséhez, de azzal, hogy az emberek a szomszéd országokba jártak át bevásárolni, a környezetterhelés is megnőtt” – mondta a dán üdítőital-szövetség főtitkára, Niels Hald.  

Alain Beaumont, az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetsége (UNESDA) főtitkára szerint végüket járják az üdítőitalokra kivetett külöadók. Ezeket – hangsúlyozta – egyre több országban törölik el egész Európában. Beaumont szerint bebizonyosodott, hogy az emberek nem lesznek az adóktól egészségesebbek, ugyanakkor munkahelyek szűnnek meg miattuk, és csökken a gazdaság teljesítménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.