Dagad a Toshiba-botrány

Jelentősen javítani szükséges a japán vállalatok átláthatóságán, elrettentő mértékű szankciókkal kell sújtani a csaló cégvezetőket, és garantálni kell a hatóságokkal együttműködő informátorok védelmét, hogy a Toshiba-botrány következtében erősen megrendült befektetői bizalmat helyre tudják állítani – ez a héten kipattant 1,2 milliárd dolláros mérleghamisítási ügy legfontosabb tanulsága.

A Toshiba teljes vezérkarának lemondásához vezető független vizsgálat kiderítette, hogy az egyik legnagyobb japán elektronikai és gépgyártó konszernnél éveken át nagyüzemi méretekben kozmetikázták a számokat, hogy a vonzóbbá tegyék a céget a befektetők körében.Különösen kínos, hogy tőzsdecégről van szól, amelynél elvileg alapkövetelmény lenne a transzparens működés. A japán társaságokba beszálló külföldi befektetők régóta panaszkodnak a cégek alacsony profittermelő képességére, a szűkmarkú osztalékpolitikára és arra, hogy az igazgatóságban a cégek – kevés kivétellel – saját embereiket ültetik, ahelyett, hogy független szakembereket delegálnának az irányító testületekbe, ezzel elősegítve az objektív döntések megszületését.

A vezérkar meghajol, és távozik
A vezérkar meghajol, és távozik
Thomas Peter / Reuters

A japán gazdaságot ismét növekedési pályára állító Abe Sindzsó miniszterelnök még a Toshiba-botrány kipattanása előtt tette kötelezővé, hogy az igazgatóságokba legalább két külsős tagot kell beültetni, igaz, ez sem varázsszer, hiszen a Toshiba 16 tagú vezetésében négy független tag is volt, mégsem fedték fel a silány felügyeleti rendszert kihasználó csalássorozatot. A Reutersnak nyilatkozó szakértők a könyvvizsgálók felelősségét is megpendítették, bár azt is rögtön hozzátették, hogy amilyen alacsony tarifákkal dolgoznak, nem is csoda, ha felületes munkát végeznek. Az Olympus kameragyártónál például 2011-ben 1,7 milliárd dolláros veszteség eltüntetése sem keltette fel a gyanújukat, a kreatív könyvelésnek a cég élére kinevezett brit Michael Woodford vetett véget.

A hat éven át folytatott csalás vezéráldozatot követelt, Hiszao Tanaka lemondott posztjáról, Norio Szaszaki alelnökkel és más vezetőkkel egyetemben. Egykori toshibások is belebuktak az ügybe: Makoto Kubo korábban a belső ellenőrzésért volt felelős a vállalatnál, onnan került át a kormány alá tartozó számvevőszékhez, illetve a pénzügyi felügyeletnél is állást kapott, ahol éppen a nemzetközi könyvviteli szabályok meghonosításán fáradozott. Most mindkét pozíciójától megvált. Fumio Muraokát, a Toshiba egykori alelnökét is elsodorta a botrány, őt a tőzsdére készülő Japan Post igazgatóságából hívták vissza.

A trükközéssel a becslések szerint 2,4 milliárd dollárral rövidítették meg a részvényeseket, akik érthetően nem hagyják annyiban a dolgot. Kaliforniában egy magánszemély már be is adta a kártérítési igényét a bíróságon arra hivatkozva, hogy a japánok szándékosan félrevezették, amikor a Toshiba részvényeit megvásárolta. Az ügyvédek is látnak fantáziát az ügyben, pertársaságok alapításával próbálják javítani a pórul járt részvényesek nyerési esélyeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.