Dagad a honi felvásárlások száma

Az elmúlt hat évben, azaz 2010-től kezdődően több mint 600 nyilvános cégfelvásárlást vagy összeolvadást (M&A) bonyolítottak le Magyarországon – áll az EY üzleti tanácsadó friss, szerdán ismertetett elemzésében. Ezen ügyletek becsült értéke elérte a 9,1 milliárd dollárt. A 2010–2012 közötti időszakban még érződött a subprime válság hatása, amely abban tükröződött, hogy meglehetősen alacsony volt az ügyletek száma a piacon. A tranzakciók száma ezt követően pörgött fel.

Ennek következménye például, hogy 130 ügylettel az elmúlt év hozta a legtöbb üzletkötést - 2012-ben csupán 82 megegyezés született. A feldolgozott anyag szerint hazai tranzakciókat a globális trendek nagymértékben befolyásolták. Ez annyit tesz, hogy a globális folyamatokhoz hasonlóan a magyar piacon is kezdenek megjelenni azok az üzletkötések, ahol egy vállalat tulajdonosa, többek között például utódlási problémák miatt vagy felismerve saját növekedési korlátait úgy dönt, hogy eladja a vállalatot és visszavonul.

Az EY kutatása szerint az említett időszakban a stratégiai befektetők kerültek többségbe, az ügyletek közel 60 százalékánál pedig a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt. A tranzakciók irányát tekintve még érdemi elemnek mondható, hogy a honi vállalatok kisebb arányban kezdenek külföldön felvásárlásba – jellemzően tőkeerős nagyvállalatok (OTP, Richter, Mol) akvirálnak az országhatáron túl.

A felvásárlások és összeolvadások legnagyobb számban a feldolgozóipar, a technológiai, a telekommunikációs szektorban, valamint a média területén jöttek össze, ezen túl a banki és pénzügyi szolgáltatások piaca is igen aktív volt.

A külföldi vevők közül elsősorban az amerikai és a német befektetők érkeznek felvásárlóként, akik 2010 óta 33, valamint 21 ügyletet bonyolítottak le Magyarországon. Egyre aktívabbak viszont a régió országaiból érkezők, s az utóbbi időszakban már a cseh és lengyel társaságok üzletkötése is elszaporodott.

A magyarországi összeolvadások és felvásárlások több mint 90 százalékát minden évben a 100 millió dollár alatti tranzakciók tették ki. Az elmúlt hat év legnagyobb üzlete a Borsodchem Zrt. kínai Wanhua-csoport általi felvásárlása volt, amely 2011-ben 930 millió dollárért cserélt gazdát. A második helyen a Mol Nyrt. által megvett Eni benzinkúthálózat Csehországban, Szlovákiában és Romániában, amely ügylet több mint 600 millió dollárt tett ki. A harmadik helyre pedig a Richter Gedeon svájci beruházása kerül, amikor 442 millió dollárért megszerezték a PregLem gyógyszeripari vállalkozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.