Czomba: a külföldi munkavállalásnak lehetőséget, nem kényszert kell jelentenie

Mindent meg kell tenni azért, hogy a külföldi munkavállalás ne kényszert, hanem lehetőséget jelentsen a fiatalok számára – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a fiatalok foglalkoztatásáról szóló szemináriumon, pénteken Budapesten.

Az NGM és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös rendezvényén az államtitkár a külföldi munkavállalásról megállapította: "be kell látnunk, hogy jelen pillanatban a magyar fiatalok tekintetében is számos esetben ez nem lehetőségként, hanem kényszerként jelentkezik". Hozzátette: bízik abban, hogy Magyarország a közeljövőben olyan ország lesz, ahová érdemes visszatérni, és a kormány megfelelő lehetőségeket is tud biztosítani.

A fiatalok foglalkoztatását elősegítő programok a Munkahelyvédelmi akcióterven kívül 56 ezer fiatalt találnak meg az idén, míg az akciótervvel mintegy 200.000 fiatalt érnek el 2013-ban - jelezte Czomba Sándor.

Czomba Sándor kifejtette: egy-egy cég számára évente 174 ezer forintos megtakarítást jelent munkavállalónként, ha kihasználja a Munkahelyvédelmi akcióterv nyújtotta kedvezményeket.

A tíz közép-kelet-európai uniós tagállam mobilitási rátáját tekintve a magyar ráta meglehetősen alacsony, s elsősorban a fiatal vagy relatíve fiatal munkavállalói réteg megy külföldre - fűzte hozzá. A magyar migránsok 35 százaléka magas iskolai végzettségű, ez az arány meghaladja a közép-kelet-európait.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon belül nagy területi különbségek vannak: 4,5 és 45 százalék között mozog a munkanélküliségi ráta; a különbségeket csökkenteni kell. A nők foglalkoztatása területén ugyanakkor a magyar adat több korcsoportban is meghaladja az uniós átlagot - emelte ki.

A 15–24 évesek körében a végzettséggel párhuzamosan nő a foglalkoztatási ráta is: a felsőfokú végzettségűek foglalkoztatási rátája 56, a középfokú végzettségűeké 44,4 százalék, míg az alapfokú végzettségűek rátája mindössze 19,4 százalék. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva hozzátette: a válság óta folyamatosan nő a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Czomba Sándor szerint azonban nemcsak a fiatalok magas munkanélkülisége -  Magyarországon jelenleg 28 százalék - jelent problémát, hanem az is, hogy a pályakezdőknek sokszor csak kevésbé vonzó munkalehetőségek jutnak, nem tudnak a szakmájukban vagy a végzettségüknek megfelelően elhelyezkedni.

A fiatalok hatalmas gazdasági és társadalmi potenciált jelentenek, amelyet nem lehet elpazarolni, hiszen Európa jövője a fiatalok kezében van, rajtuk múlik a demográfiai kihívással küzdő jóléti rendszer fenntartása – hangoztatta.

Az államtitkár kifejtette: a kormány 2012-ben olyan intézkedéscsomagot fogadott el, amely a hagyományos szakpolitikai megoldásokat ötvözi innovatív eszközökkel, hogy vonzó, minőségi munkalehetőségeket teremtsenek.

Úgy fogalmazott, az "Első munkahely garancia" programban 7200 pályakezdő elhelyezkedését segítették, foglalkoztatásukat négy hónapig támogatták egy 3,6 milliárd forintos keretből.

A kormány emellett lakhatási támogatást nyújt az álláskeresőknek: eddig csaknem hétezer kérelem érkezett; jó részüket fiatalok adták be, a fő célterület pedig Budapest és Pest megye – fejtette ki Czomba Sándor. Szólt arról is, hogy több mint 2 milliárd forintot különítettek el erre a támogatásra, és körülbelül 1800 ember bevonását tervezik.

Hozzáfűzte: ezenkívül segítik a fiatalok vállalkozóvá válását, és egy gyakornoki program révén igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy a pályakezdők szakmai tapasztalatot szerezzenek.

A gyakornoki program - amely 8,5 milliárd forintból valósul meg - pályázatát a héten írták ki, és célja a pályakezdők korai munkahelyi tapasztalathoz segítése - jelezte Czomba Sándor.

Mihalovics Péter, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztosa a szemináriumon elmondta: a kormány több mint egy évvel ezelőtt fogadta el az Új nemzedék programot, amelybe beépítették a fiatalok javaslatait is. Ez a program jelent keretet a fiatalok problémáinak megoldására - hangsúlyozta.

A fiatalok egyik legégetőbb problémája az értékválság, például a család és a házasság szerepének megváltozása, a kormánynak pedig "le kell vernie" azokat az igazodási pontokat, amelyen keresztül egy fiatal stabil jövőképet alakíthat ki saját maga és környezete számára. Ennek elősegítésére a kormány számos intézkedés hozott, támogatja a családokat, a munkavállalást - mondta Mihalovics Péter.

Hozzáfűzte: az Új nemzedék program keretében az egzisztencia megteremtését is próbálják segíteni, mert ez is a korosztály egyik nagy problémája. Minden olyan információt - akár a pályaválasztás kapcsán - szeretnének eljutni a fiatalokhoz, amely az egzisztencia megteremtését segíti - jelezte a miniszteri biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.