Czomba szerint a versenyszféra húz

Mintegy tizenegy hónapja úgy nő a foglalkoztatás Magyarországon, hogy a növekedés döntő többségét a versenyszféra adja - Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára legalábbis erről beszélt csütörtökön Budapesten a Vállalati felelősségvállalás - felelős foglalkoztatás elnevezésű konferencián.

Mint mondta: jók a munkanélküliségi és foglalkoztatási tendenciák, de uniós szinten messze nem ott tartunk, ahol szeretnénk. A 62-63 százalékos lakossági foglalkoztatási ráta óriási eredmény, de az uniós elvárás 75 százalék - jelezte.

Czomba Sándor elmondta: 2010-hez képest a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatása 40-50 ezerrel javult. 2012 végén jött be az első munkahely garancia program, onnantól kezdve elkezdett nőni a foglalkoztatás a fiatalok esetében is - mondta.

Az uniós átlag itt 32,3 százalék, a magyar 23,1 százalék, ezt kell folyamatosan közelíteni az uniós szinthez – jegyezte meg.
Kifejtette, sok munkalehetőségtől a tapasztalat hiánya miatt esnek el a fiatalok. Ezért az első részletben 2016 júniusáig összesen 40 milliárd forintot fordítanak az ifjúsági garancia programra - közölte. Ebből mintegy 40 ezer, 6 hónapnál hosszabb ideig a munkanélküli regiszterben lévő fiatalt szeretnének megszólítani, elhelyezni, képzést biztosítani számukra – jelentette ki.

Az ifjúsági garancia programmal az uniónak az a célja, hogy a 25 év alatti fiatalokat a munkanélkülivé válástól számított 4 hónapon belül valamilyen aktív foglalkoztatáspolitikai eszközzel szólítsák meg, színvonalas állásajánlatot kapjanak, vagy képzésben részesüljenek – mondta Czomba Sándor.

A magyar kormány már számos, kifejezetten fiatalokra koncentráló intézkedést tett - mondta. Magyarországon a 25 éven alattiak tanulás melletti munkavégzése azonban klasszisokkal alacsonyabb szinten van, mint tőlünk nyugatra, ezért ezen a területen is van feladatunk – mondta az államtitkár.

Az első munkahely garancia programmal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: a végén a programban részt vevő fiatalok több mint fele ugyanott dolgozott, de már állami támogatás nélkül. Ma is több mint 16 ezren vesznek részt a programban – tette hozzá.

Czomba Sándor kitért a munkahelyvédelmi akciótervre, amely amellett, hogy megőrizte a munkahelyeket, újakat is generált. Az indulás óta a program keretében mintegy 100 milliárd forint maradt a vállalatoknál - mondta

Aláhúzta, a tartós munkanélküliség az egyik legsúlyosabb probléma. A több éve munkanélküli embereknek szinte lehetetlen automatikusan az elsődleges munkaerőpiacra kimenni, mivel nincsenek rá felkészülve – jegyezte meg. A munkanélküliség leküzdésében az is gondot okoz, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít – mondta Czomba Sándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.