Csütörtöktől újraindul a támogott lakáshitelezés

Újra lesz támogatott forinthitel a fiataloknak és a többgyerekeseknek októbertől. Az OTP Bank és az FHB október 1-jétől, a kormányrendelet hatályba lépésétől kínálja ügyfelei számára az új támogatási feltételeknek megfelelő lakáshiteleket, új lakás vásárlására, lakásépítésre és korszerűsítésre egyaránt; a CIB Bank elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését.

A legnagyobb lakossági banknál úgy látják, hogy az ügyfelek már érdeklődnek az új, támogatott konstrukció iránt, a támogatási  feltételek és egyéb kapcsolódó információk az OTP Bank fiókjaiban  elérhetők. Az OTP szerint az igény a jogosult ügyfélkörben  összemérhető lehet azzal, ami a korábbi támogatási rendszerben az új  lakásra igényelhető támogatott lakáshitelekre érkezett. A pontos kondíciókat a termék indításakor teszi közzé a bank.

Az OTP Banknál az idén, a korábbi támogatási rendszer  megszüntetéséig a befogadott hiteligények közel 80 százaléka  forinthitel volt, amelynek döntő többségét a támogatott lakáshitelek  alkották, így a teljes lakáshitel állományra is jellemző a  forinthitelek túlsúlya, ami egyúttal a támogatott hitelek 50  százalékot meghaladó részarányát jelenti - közölte a hitelintézet.

A vásárlási, építési célú támogatott hitelek iránt nem ugrott  meg az érdeklődés a rendelet hatályba lépésének közeledtével, de ez  nem meglepő, mivel az év utolsó három hónapja nem tipikusan építési  időszak - mondta az Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank  kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a korszerűsítéseknek  ugyanakkor most van a szezonja, így az erre szolgáló hitelek iránt  erős érdeklődést tapasztalnak.

Az igazgató az utóbbival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra:  a költségvetés-tervezetet a hitelkérelemmel együtt be kell adni. A  támogatott forinthitel kondíciói kedvezőek, hangsúlyozta Kappéter  Béla, a kamat és a kezelési költség vásárlás esetén 7, felújítás  esetén bőven 10 százalék alatt van, nincs árfolyamkockázat, a  kiadások tervezhetőek (az FHB-nál egy- és ötéves kamatperiódus van).

A CIB Bank is elkezdte a támogatott hitelkonstrukció  fejlesztését, az ősz folyamán kínálja majd ügyfeleinek. Amíg az  állami támogatású termék fejlesztése tart, az ugyancsak forint  alapú, 3 éves kamatperiódusú lakáshitelét ajánlja 9,99 százalékos  teljes hiteldíj mutatóval (THM), akár 30 éves futamidőre. Ez a   termék október elejétől vehető igénybe.

Kozák Zsuzsanna, a CIB Bank marketing igazgatója szerint a  támogatott lakáshitel fő előnye az ügyfelek számára továbbra is az  lesz, hogy a kamattámogatás miatt csökkentett mértékű kamatot, így  kedvező mértékű törlesztő részletet kell megfizetniük, a hitel  teljes hiteldíj mutatója kedvező lesz a piacon. A termék másik  előnye, hogy forint alapú, így nincs árfolyamkockázata, azaz a  törlesztő részletek mértéke nem ingadozik hónapról hónapra. A  jogszabályalkotók szándéka, hogy azok kaphassanak nagyobb mértékű  kamattámogatást, akiknek több gyermekük van - tette hozzá.

A CIB igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatott  lakáshitel igénybevételi feltételeit a jogszabály szigorúan  korlátozza. Ezek a korlátok a maximális hitelösszegre, a hitel  céljára, a hitelcéllal érintett ingatlan értékére, az igénylők  életkorára, egyéb ingatlanvagyonára egyaránt vonatkoznak, így a  bankoknak a hitelnyújtás előtt részletes ügyfélminősítést kell  végezniük, ami az igazolások és nyilatkozatok összegyűjtése miatt  időigényes, és jelentős adminisztrációs terhet ró az ügyfelekre, illetve a bankra.

 A fiatalok, valamint a többgyermekes családok október 1-jétől újra kapnak kamattámogatott forinthitelt, de egyes szakértők szerint ennek nem lesz érdemi hatása az ingatlanpiacra. Az új támogatáshoz a 35 év alatti fiatalok, illetve a 45 év alatti többgyermekesek - legalább két gyermeket nevelők - juthatnak  hozzá, de csak akkor, ha az első lakásukat építik, vásárolják. A  lakás építési költsége, illetve vételára Budapesten legfeljebb 25  millió, másutt 20 millió forint lehet, a támogatás 12,5 millió,  illetve 10 millió forintnyi hitel után jár. Felújításnál 5 millió  forint lehet a támogatott hitel.

Nagyon szűk kört érint a mostani kamattámogatás, ezért minimális  hatása lesz az ingatlanpiacra - így summázta az új finanszírozási  rendeletet Mehrli Péter, a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke.
Hasonlóan vélekedett Kárpáti József, az Építési Vállalkozók  Országos Szövetsége keretében működő készházépítő tagozat elnöke.  Mint mondta, a most indítandó támogatás a Fészekrakó program  egyszerűsített változata, de olyan kicsi a súlya, hogy azt a piac  nem érzi meg.

Hozzátette, hogy a lakásfejlesztők - így a készházépítők is -  érezték a kereslet bővülést tavasztól, a támogatások  megszüntetéséig. A megvonás bejelentésekor ugyanis aki csak tehette,  előrehozta a lakásvásárlást.
Azóta viszont nem nagyon születik szerződés - mondta az elnök,  megismételve, hogy a szűk körű és alacsony összegű támogatás ezen nem változtat majd érdemben.

Építkezés
Építkezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.