Csődvédelembe menekült a Colt

Csődvédelembe menekült a legendás forgótáras pisztoly feltalálója és leghíresebb gyártója, a Colt Defense. Az amerikai cég a delaware-i cégbíróságon adta be kérelmét, miután már nem tudta esedékes tartozásait törleszteni. Az amerikai hadsereg számára korábban az M4-es karabélyokat és az M16-os puskákat szállító cég vagyona félmilliárd dollárra rúg, ám ugyanekkora az adóssága is. A legtöbbel, 261 millióval egy pénzügyi befektetőnek, a Wilmington Trust Companynek tartozik. A fegyvergyártót azonban korai lenne temetni, hiszen hitelezőivel egyeztetve jelenlegi pénzügyi „pártfogójától”, a Sciens Capital Managementtől húszmillió dolláros gyorshitelt kapott a csődvédelem ernyője alatt szükségesnek ítélt átszervezési feladatok végrehajtásához.

Amerikai fiatalok mustrálják a cég portékáját
Amerikai fiatalok mustrálják a cég portékáját
Adrees Latif / Reuters

A Colt minden fennálló kötelezettségét elismerte, és a jelenlegi vezetés irányítása mellett próbálja ismét versenyképessé tenni a céget és termékeit, amelyek iránt az utóbbi időben erősen megcsappant a kereslet – írja a Bloomberg. Legnagyobb megrendelője, az amerikai hadsereg is elfordult tőle, az utóbbi időben a Pentagon tenderein rendre alulmaradt, zsíros üzletektől esett el. Csak tavaly 30 százalékkal zuhant a forgalma.

A gondok tavaly novembertől súlyosbodtak, akkor a Colt a Morgan Stanley-től vett fel 70 millió dollár gyorskölcsönt lejáró adósságai törlesztésére. Áprilisban megpróbálkozott a tartozások átütemezésével, de miután ez a múlt péntekkel zárult határidőre sem sikerült, kénytelen volt csődöt jelenteni. Keith Maib fejlesztési igazgató szerint nem készülnek fegyverletételre, ehelyett kész tervekkel és a finanszírozási háttér megszervezésével próbálnak úrrá lenni a nehézségeken.

Remélhetően a Colt nem jut a Winchester sorsára. A cég egy balul sikerült 1964-es modellváltás után lassan, de biztosan elveszítette vásárlóit, és tönkrement, majd 2006-ban bezárta New Haven közelében lévő gyárát. A márkanevet és a jogokat később értékesítették, a winchesterek gyártását pedig az új tulajdonos Portugáliába költöztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.