Csütörtökön dönthet Orbán a vasárnapi zárvatartásról

A nemzetgazdasági tárca által a vasárnapi zárva tartásról szervezett mai egyeztetésen szinte minden érintett fél ellenezte a kereszténydemokrata javaslatot. Kivéve a CBA-t, a Munkástanácsokat és a nemzetgazdasági tárca egyik államtitkárának Fidesz-képviselőként dolgozó édesanyja vezette, homályos hátterű Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséget.

A Munkástanácsok mellett csak a CBA, valamint a nemrég alakult, homályos hátterű Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) támogatta a boltok vasárnapi bezárására vonatkozó KDNP-s ötletet, illetve az azóta benyújtott törvényjavaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által összehívott mai vállalkozásfejlesztési tanácsban.

A többi meghívott szervezet egyöntetűen elutasította a kereszténydemokrata kezdeményezést. Még a szabad vasárnapot 2006 óta támogató Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is várakozó álláspontra helyezkedett, mondván: szerencsésebb lenne hosszabb kifutási idővel, bérrendezés mellett beszélni a kérdésről. 

A KDNP jelenleg parlament előtt fekvő javaslata szerint már jövő márciustól vasárnaponként zárva lennének a nagy eladóterű üzletek, illetve hét közben is megszüntetnék az éjjel-nappalos boltokat.

A Vállalkozásfejlesztési Tanácsot elnöklő Glattfelder Béla államtitkár elmondta: nem született döntés a kérdésben. Az NGM összefoglalót ír a kormánynak a megbeszélésen elhangzottakról, majd a kormány a holnapi napon, csütörtökön tárgyal a kérdésről. Glattfelder Béla leszögezte: céljuk, hogy közvetítsenek a felek között, és kompromisszumos megoldást találjanak. Kérdésünkre az államtitkár elmondta: amíg a parlament tárgyal a KDNP képviselőinek indítványáról, addig az ő ajtaja is nyitva áll az érdekelt szakmai szövetségek, cégek előtt az ügyben.

Korábban Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke az Európai Kereskedelem Napján tartott beszédében jelezte: csak valós, ténylegesen létező civil szervezetekkel kívánnak tárgyalni. Bár a VOSZ-elnök nem említett nevet, úgy hírlik, az ülésen is megjelenő Szathmáry-Jahl Angélára, az MNKSZ vezetőjére is gondolhatott.

A hírek szerint idén májusban alakult új kereskedelmi szövetségnek honlapja, elérhetősége nem ismert. A vezetőségről annyit tudni, hogy tagja a CBA-s Lázár Vilmos mellett Gamblini Gábor, a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) elnöke is. Szathmáry-Jahl Angéla több más cím mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kereskedelmi tagozatának vezetője és XV. kerületi fideszes képviselő. Fia, Szathmáry Kristóf az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára volt, jelenleg a BKIK elnöke.

Az NGM vezetője, Varga Mihály a múlt héten a HírTV műsorában határozottan kijelentette, hogy nem támogatja a vasárnapi zárva tartás ötletét. Nem bölcs dolog ott bevezetni, ahol a vásárlók jó része a hét utolsó napján jut el üzletbe – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy Varga Mihály múlt heti kiszólása magánvéleményként értékelendő, vagy az NGM álláspontját képviselte, Glattfelder Béla úgy fogalmazott: Varga Mihály mindenkor az NGM álláspontját képviseli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.