Csütörtök lett az új vasárnap

Megfeleződött a vasárnapi kártyás vásárlások értéke a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta – tette közzé legfrissebb felmérését a MasterCard kártyatársaság, amely a vasárnapi boltbezárás bevezetését megelőző két hónap napi bankkártyás tranzakcióinak számát és értékét hasonlította össze az azt követő két hónap adataival.

Ami a vásárlások összegét illeti, az nem feleződött, csak 52 százalékra csökkent. Az adatok értékeléséhez jó tudni: a vasárnap a törvény bevezetése előtt is gyenge napnak számított, ám ma negyedannyi kártyás vásárlási tranzakciót hajtanak végre a bankok, mint a hét legnagyobb forgalmú napján, azaz szombaton. A kártyatársaság természetesen azt is vizsgálja, általánosságban hogyan teljesít a plasztik, mint fizetőeszköz, s ezen a téren nincs negatív tendencia: a vásárlások száma átlagosan 11 százalékkal, értékük pedig ötödével emelkedett.

Mindebből pedig az is következik, hogy a vásárlások egy jó részét a vásárlók átütemezik más napokra, állhat tehát Baldauf Lászlónak, a CBA tulajdonosának nem túl bonyolult okfejtése, miszerint a tartós élelmiszerek korában hat nap is elég a bevásárlásra. Ez utóbbi gyengíti, hogy az elektronikus tranzak ciók száma legnagyobb mértékben, 19 százalékkal csütörtökön emelkedett, szerdán 13, szombaton pedig csak 12 százalékkal.

A kártyahasználati szokások nem változtak
A kártyahasználati szokások nem változtak
Domaniczky Tivadar / Népszabadság/archív

A felmérés szerint az online kiskereskedelmi piac sem egyértelmű nyertese az intézkedésnek: szombati napokon több mint ötödével visszaesett az online bankkártyás tranzakciók száma, értékük pedig 24 százalékkal, ennek pedig egyik oka az lehet, hogy sokan éppen ekkor vásárolnak és nem ülnek a gépük előtt. Ezt erősíti, hogy vasárnap hat százalékkal megélénkült az online forgalom. Március 15-e óta több, de átlagban kisebb értékű internetes rendelést kezdeményeznek vasárnap, ami azt is jelentheti, hogy az élelmiszer jellegű vásárlás egy kis része átterelődött az online csatornákra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.