Egyelőre nem lesz egynapos számhordozás

Féléves csúszást is elszenvedhet az egységes uniós hírközlési szabályozás, miután a múlt héten a parlamenti zárószavazáson az előterjesztéshez képest módosított változatot szavaztak meg a képviselők. Ezért kérdéses, hogy az Európa Tanács június 12-én megszavazza-e az előterjesztést, amelynek része az egynapos számhordozás és a 900 Mhz-es sáv mobilinternetre való használata is.

Kérdéses, hogy június 12-én az uniós szakminiszterek elfogadják-e az új uniós távközlési keretirányelvet, mivel a parlament - meglepetésre - az egyeztetett előterjesztést csak egy módosításal fogadta el: e szerint csak előzetes bírósági végzéssel lehet korlátozni a felhasználók internet-hozzáférését, amennyiben az illető jogvédett tartalmakat illegálisan tölt le a világhálóról. A parlemnti döntés szakértők szerint nem mentes a politikai villongásoktól - franciaországban éppen a napokban került refelktorfénybe ez a kérdés, ott engedélyezték a bírói engedély nélküli korlátozást. A távközlési keretirányelven belül ez eredetileg kevéssé fontos kérdés volt, ám most, hogy a módosítás miatt késlekedhet az egész ratifikálása, reflektorfénybe került.

A szabályozáról még 2007-ben kezdtek egyeztetni az EU-országok, s a kezdeti komoly nézeteltérések után kompromisszumos megoldásként jött létre a parlament elé került változat. Ez a többi között tartalmazta az egynapos számhordozást (jelenleg az uniós és a magyar gyakorlat is nyolc nap), a hűségszerződések két évben való maximálását és a hatékonyabb spam elleni védekezést. Ami fogyasztók által kevésbé érzékelhető kérdéseket illeti, a keretirányelv rendelkezik az új uniós hírközlési hatóság (BEREC) létrehozásáról és a jelenlegi frekvenciakészlet hatékonyabb - ám közös elvek szerinti - felhasználásáról.

A szakminiszterek június 12-én tartanak zárószavazást a parlament által elfogadott változatról, és bár meg is szavazhatják, valószínűbb, hogy nem, s új egyeztetések kezdődnek. Ezzel fél évet csúszik a keretirányelv elfogadása, s ezzel együtt az említett intézkedések törvénybe iktatása is, hasonlóan az uniós hatóság létrehozásához.

Vélhetően külön tárgyalják majd azt az előterjesztést, amely szerint a jövőben nem csak GSM technológiára lehet majd használni a 900 Mhz-es sávot, ebből következően harmadik generációs szolgáltatás, így mobilinternet is adható lenne ezen a frekvencián. Külön szavaznak majd az újonnan alkalmazott, csökkentett roamingárakról is, így azok az eredeti menetrend szerint,  idén nyáron életbe léphetnek.

Bírósághoz fordul a DreamCom a mobiltender miatt

A DreamCom Kft. a bírósághoz fordul a mobiltender megszüntetése miatt. - A Nemzeti Hírközlési Hatóság által hozott jogerős végzés indokolásában nem találtunk új elemeket az elsőfokú végzés indoklásához képest, ezért élünk a további jogorvoslati lehetőségével és a jogerős közigazgatási végzés bírósági felülvizsgálatát kezdeményezzük - tudatta lapunkkal Neuman Péter, a tenderen induló cég ügyvezetője.

A nyári ítélkezési szünet miatt a bíróság döntése legkésőbb késő öszre várható. Mint mondta, további jogorvoslati lehetőség az alkotmányossági panasz, melyet a jogerős határozat megszületését követ ő 60. napig lehet kezdeményezni. Ugyan az Alkotmánybíróság soron kívül tárgyalja ezeket az ügyeket, az eljárás időtartama nem prognosztizálható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.