Csúszik a pénztárváltás! Jön a kötelező kamarai tagság?

Változhatnak a kiva és a kata feltételei – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint az átlépők alacsony száma indokol finomhangolást. Jöhet feketeleves is: a kamara a regisztráció után tovább szeretne lépni. Varga beismerte: csúszhat a pénztárgépek cseréje.

Nem dől össze a világ, ha június 30-ig nem sikerül az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépeket integrálniuk a vállalkozóknak – ismerte be most először Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyan a rendszer elindul, ám most valóban csak tesztelési fázis van, így elképzelhető az, hogy nem mindenkinek sikerül határidőre beszerezni az új gépeket.

Varga azt mondta, a gyors és rugalmas bevezetésben érdekeltek. Ugyan nem mondta ki, de érezhető volt: a csúszásról beszél, és arról, a hivatal nem büntet majd, ha nem lesz új gép határidőre a boltban, mert látják: nem lesz hol ilyet vásárolni. (Ez annyit jelent, a kormánynak nehezebb lesz meggyőznie Brüsszelt, hogy az átállásból várt 95 milliárd befolyik a költségvetésbe). 

A nemzetgazdasági miniszter nyitóelőadást tartott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) éves küldöttgyűlésén – vélhetően a szervezet elnökének meghívására. Szatmáry Kristóf fideszes képviselő munkáját tekintve a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, civilben a BKIK elnöke, aki úgy vezette fel a miniszter előadását, hogy stratégiai partnerséget kínált a kamara és a kormány között.

Szatmáry szerint a kormány egyes döntései – ilyen a plázastop, vagy a dohánykereskedelem átalakítása – "pozitívan hathat a helyi szinten beágyazott kereskedőkre". Üdvözölte, hogy a kamarát számos döntésbe bevonják, számtalan feladatot kapott, hiszen most már csak Budapesten 200 ezer regisztrált vállalkozást is képviselnek és igyekeznek kiszolgálni (ez egymilliárdos fix bevételt jelent a kamarának). Az elnök-államtitkár azonban hozzátette: a stratégiai együttműködés a jövőre is ki kell terjedjen, és ilyen "annak végiggondolása, hogyan erősíthető meg a kamarai rendszer a kötelező regisztrációt meghaladó módon". Értsd: vissza szeretné hozni a kamara a kötelező tagságot – és erre a miniszter nem mondott nemet.

Varga a szokásos előadását tartotta meg. E szerint a helyzetünk jobb, van növekedés (0,7 százalék az első negyedévben), alacsony az infláció és a hiány, sikerülhet kitörni az adósságcsapdából, és Magyarország számos reformintézkedést is tett az egészségügyben, az oktatásban, az önkormányzati finanszírozásban is. Az Európai Unió szerinte immáron "eltúlzott deficiteljárást" folytat ellenünk, hiszen más államokat már rég kiengedett volna. Közölte ismételten, hogy "a következő hónapokban" nem tervez a kormány nagy arányú átalakítást az adórendszerben, például maradnak a kulcsok mind a személyi jövedelemadóban, mind pedig a társasági adóban. "Finomhangolás" azonban lehetséges, például a most bevezett kisadókban. A kiva és a kata szabályait azért változtatnák meg, mert a várakozásoknál kevesebben választották a két új adónemet.  

Budapest, 2013. május 21. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 52. küldöttgyűlésén Budapesten, a kamara székházában 2013. május 21-én.
Budapest, 2013. május 21. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 52. küldöttgyűlésén Budapesten, a kamara székházában 2013. május 21-én.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.