Csúszik a negyedik szolgáltató, de a fejlesztések is

Eljárásjogi aggályokat, valamint a belső roaming rendszerét vitatják a szolgáltatók, ezért mindhárman megfellebbezték a frekvenciatender végeredményét. Ez saját fejlesztéseiket is lassíthatja.

Heteket csúszhat a negyedik mobilszolgáltató indulása, de a jelenlegi mobilcégek lefedettségnövelő hálózatfejlesztései is amiatt, hogy mindhárom jelenlegi szereplő megfellebbezte a mobiltender, pontosabban a frekvencia-árverés végeredményét.

Ezen az árverésen új szolgáltatás indításához elegendő frekvenciát szerzett 10 milliárd forintért a Magyar Posta Zrt.-Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt.-Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma, míg további 33 milliárdért a Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor is nyert frekvenciákat, igaz, az állami szereplők spektrumának töredékét. 

A januári döntés ellen a három, már a piacon lévő mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone fellebbezett. A fellebbezések alapvetően az új, piacra lépő szereplőnek az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják – írja az NMHH közleménye, amely a fellebbezések konkrét, tartalmi elemeit nem ismerteti. 

A beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indul, azért az NMHH hírközlési elnökhelyettese, Mátrai Gábor a felelős. A másodfokú döntés meghozatalára 45 nap áll rendelkezésre.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha helyben is hagyják a korábbi döntést, leghamarabb április elején kezdődhet meg a negyedik szolgáltató indulásával kapcsolatos munka. További hónapokra van szükség a szolgáltatások elindításához. Ugyanakkor, amíg az árverés végeredménye nem jogerős, addig a jelenlegi szolgáltatók sem vehetik használatba a frekvenciáikat, így a saját fejlesztéseik is késnek.

Ez a körülmény pedig arra enged következtetni, hogy komoly, fontos érvek lehetnek a cégek kezében, máskülönben a 3G mobilnet lefedettségének országos szint közelébe fejlesztését lehetővé tevő, s saját bevallásuk szerint is kiemelten fontos fejlesztéseik csúszását nem kockáztatnák. 

Iparági forrásaink ugyanakkor úgy vélekednek, hogy még mindig nem egységes a kormányzat a negyedik szolgáltató indulásában, tehát a fellebbezés jókor is jött.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.