Csúszik a lejtőn a forint, lassan 300 egy euró

Miközben a nemzetközi befektetői hangulat a hullámzások mellett alapvetően továbbra sem nevezhető negatívnak, a forint nem tud magára találni. A forint szépen lassan kúszik a 300-as szint felé az euróval szemben.

Az euróval szemben 293 körül, a svájci frankkal szemben pedig 240-nél kezdi a negyedév utolsó napját a magyar fizetőeszköz. Az árfolyam alakulását jelentősen befolyásolják a délutáni órák, amikor is kiemelten fontos amerikai makroadatok sorozata jelenik meg, amelyek érdemben befolyásolhatják a péntek délutáni kereskedést, nemcsak a deviza- hanem a részvénypiacokon is.

Az elemzők szerint gyengüléssel indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén is, hasonlóan az európai piacokhoz.  Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője arra számít, hogy lefelé mozdul nyitásban a BÉT, miután az előző napi jó hangulat negatívra váltott.

A csütörtöki optimizmust főleg az táplálta, hogy a német parlament elfogadta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogkörének bővítését, így az közvetlenül is vásárolhat állampapírokat. Ezenkívül jó makrogazdasági adatok láttak napvilágot, elsősorban az Egyesült Államokban.

A tegnapi nap végére viszont már elolvadt az optimizmus, Amerikában a technológiai szektor mínuszban zárt, és péntek reggel a határidős indexek már gyengülést jeleztek előre. Fokozta a rossz hangulatot, hogy megjelent néhány vállalati profitfigyelmeztetés.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint is negatív hangulat valószínűsíthető, szerinte a vezető részvények közül továbbra is az OTP-re érdemes figyelni, a Mol és a gyógyszerpapírok mozgástere korlátozott lehet. A csütörtöki brüsszeli közlemény hatására erőteljes vételi nyomás alakult ki a Magyar Telekom piacán, de az 500-505 forintos szint igen erős ellenállást jelent a távközlési cég kurzusa esetében.

Az elemző szerint a forint gyengélkedhet, amíg 290 felett mozog az euró-forint kurzusa, nem lehet számítani érdemi forinterősödésre. A BUX 193,67 pontos, 1,24 százalékos emelkedéssel, 15.806,19 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 12,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.