Csúszik a görög bankok stressztesztje

Egy hónapos haladékot kaptak a görög bankok, hogy a tőkehelyzetükről részletes kórképet felvázoló stressztesztet elvégezzék. A csúszás mögött észérvek sorakoznak, s azt a hitelezők is elfogadták.

A munkát koordináló görög jegybank ehhez megszerezte az ország finanszírozásában oroszlánrészt vállaló Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) hozzájárulását - írja hétfői számában a Financial Times. A jelentéssel október végére kell elkészülni.

A Financial Times szerint a haladék hátterében az áll, hogy a stresszteszttel megvárják a harmadik negyedévi zárást, így sokkal frissebb adatokat tud majd prezentálni a jelentés a görög bankrendszer aktuális állapotáról. Emellett egy 1,7 milliárd eurós állampapír kibocsátásra is hamarosan sor kerül, annak a fogadtatása is sokatmondó lehet.

Ha sikerrel járnak, az kiváló hatással lesz a befektetői hangulatra, s felgyorsíthatja a külföldi tőke bevonását, a görög társaságok fúzióját tőkeerős hazai vagy nemzetközi partnerekkel.

Mint ismert, a három szervezet májusban 110 milliárd eurós mentőövet dobott Görögországnak, hogy elkerülhesse az államcsődöt. Cserébe drákói költségvetési szigort, az államháztartási hiány lefaragását, szerkezeti reformokat, megszorító intézkedéseket követeltek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.