Csúszhatnak Matolcsy szuperkasszái

Nem megy egy lépcsőben, ami a példaadó bolgároknak évekbe került: még mindig nem rögzítették a szuperkasszákkal kapcsolatos követelményeket. A megfelelő gép kifejlesztése, engedélyezése, tesztelése akár év végéig is elhúzódhat.

Április elsejét követően új pénztárgéppel kell rendelkezniük a vállalkozásoknak – közölte a napokban Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese az InfoRádió műsorában. Sokan meglepődtek ennek hallatán, hiszen néhány nappal korábban Matolcsy György az új típusú pénztárgépekkel kapcsolatban még azt mondta: „nem zárható ki, hogy a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül”. A szakmai szereplők ma is úgy látják, ez a határidő nem tartható – írja a Világgazdaság.

A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások nagy részét tömörítő érdekvédelmi szervezet, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a Magyarországon tervezett március 31-i határidő tarthatatlan, mivel a feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4–12 hónapot vesz igénybe.

Gerlach Tibor pénztárgép-kereskedő, az Irodagépműszerészek Országos Ipartestületének tagja a lapnak elmondta, hogy egyfajta gép nem is alkalmas mindenhová. Ma több mint kétszázféle pénztárgép üzemel Magyarországon, mert ami elegendő egy zöldségesnél vagy garázsboltban, az nem felel meg benzinkúton vagy gyógyszertárban. A hipermarketek pedig megint másfélét használnak.

Az IVSZ szerint az a legnagyobb baj, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatók egyetlen gyártónál sem. Egy új gépcsalád fejlesztése legalább 4–12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra van szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak egy hónap. Csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3–5 hónap. Mindezek fényében az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése optimális esetben is legalább 8–10 hónap múlva várható.

A szakember szerint nem kizárt, hogy az összes pénztárgépet – nagyjából 400 ezer darabot – le kell cserélni. És még abban az esetben sem lenne tartható az új rendszer életbe léptetésének április elsejei határideje, ha történetesen gépek már százezer számra várakoznának egy raktárban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.