Csupán kétharmadon állunk

További hónapokat vesz még igénybe a kiskereskedelem teljes bekötése a NAV-hoz.
Az új piaci igények láttán az LA Pénztárgép K  . saját gép tervezésébe fogott és gyárat is épített Budaörsön
Az új piaci igények láttán az LA Pénztárgép Kft. saját gép tervezésébe fogott, és gyárat is épített Budaörsön
Földi Imre

92.500 pénztárgépet helyeztek üzembe és kapcsoltak rá a NAV szerveire kedd éjfélig – tájékoztatta lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg ez a legfrissebb szám: az, hogy az április harmincadikai határidőig hány online kassza állt üzembe, csak a négynapos hétvégét követően derül ki. Figyelembe véve viszont az utolsó napokban tapasztalható rohamot, feltételezhető, hogy megközelíti majd a százezret a határidőig üzembe helyezett gépek száma – eddig kellett ugyanis beüzemelni a kasszákat azoknak, akik eredetileg a visszavont forgalmazási engedélyű koreai gépeket rendelték meg, valamint ez a határidő volt nyitva a Patkós Cassa ügyfeleinek is.

Ez a vállalkozás „a legegyszerűbb” módját választotta a pénzkeresetnek: egész egyszerűen leléptek a kereskedők előlegeivel. Az online pénztárgépeket fő szabály szerint legkésőbb január 31-ig kellett (volna) üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azok a kereskedők azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, meghatározott feltételek mellett február 28-ig haladékot kaptak. Mivel február végén még alig pár ezer gép volt rendszerben, mert jellemzően nem szállították le a kereskedőknek, felmerül a kérdés: hányan bukták el a támogatást azért, mert a forgalmazó nem tudta tartani a szállítási határidőt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György a múlt pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy továbbra is jelentős azoknak a kereskedőknek a száma, akik jogosultak a támogatásra, de önhibájukon kívül nem jutnak hozzá a pénztárgéphez április 30-ig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt. Az OKSZ ezért azt kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól: vizsgálja meg a kialakult helyzetet, és tegye lehetővé, hogy a jogszabályokat betartó kereskedők ne essenek el a támogatástól.

A pontos szám a támogatások összegéről ilyen helyzetben nem meglepően nem ismert, s a végső számok csak június végét követően derülhetnek ki. A forgalmazók ugyanis addig nyújthatják be igényeiket az állami támogatásért – azt ugyanis az állam a kasszaforgalmazóknak utalja, nem pedig a kereskedőknek közvetlenül –, addig csak következtetni lehet a különböző számok alapján. Annyi mindenesetre biztos: 118 ezernél kicsit több olyan engedélykódot adott ki korábban a NAV, amely állami támogatást is tartalmazott. A most üzembe helyezett kasszák száma és az utóbbi adat különbsége azonban nem adja ki a támogatást elbukók számát, ugyanis az üzembe helyezett gépek számában benne van nem kevés olyan kereskedő is, aki nem volt jogosult állami támogatás igénybevételére.

Időközben – amint arról beszámoltunk – a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal botrányos körülmények között visszavonta a koreai gyártmányú Sam4S kasszák korábban már jogerősen kiadott forgalmazási engedélyét, mert kiderült: a gép nem felel meg a rendeletben előírtaknak. A gépeket igen szigorú teszteknek vetették alá, ilyen komoly vizsgálatot más típussal nem végeztek, s végül kiderült: nem megfelelő gépeknek adott engedélyt a hivatal – az ügynek máig nem lett sem személyi következménye, jogi is csak annyiban, hogy az ügyben indult egy büntetőeljárás, amelynek állásáról semmit sem lehet tudni.

A visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek februárban a kormány 2014. április 30-ig meghosszabbította a támogatás feltételéül szabott üzembe helyezési határidőt. A befizetett előlegeket, vételárakat a kormány átvállalta, és jelezte, hogy jogi úton fellép a három pénztárgép-forgalmazó cég ellen. Időközben a Magyar Nemzet az április harmincadikai számában azt vetette fel, hogy újabb forgalmazó tűnt el, állításuk szerint a Prior Cash Kft. ügyfelei panaszkodtak arra, s a lap újságírójának saját tapasztalata is az volt, hogy a cég elérhetetlen. Lapunk a cikk nyomán több levelet is küldött a cég hivatalos e-mail címeire, valamint hívni próbálta a forgalmazó honlapján megadott mobilszámokat – egy órán belül sikerült beszélnünk a cég ügyvezetőjével és tulajdonosával is.

A kecskeméti családi vállalkozás vezetői elmondták: 19 ezer gépük működik, s az elmúlt két hétben minden olyan ügyfelüket megkeresték, akik támogatásra jogosultak. Az utolsó napokon hatalmas roham volt náluk is, mert nemcsak a pénztárgépet korábban megrendelők hagyták az utolsó (utáni) pillanatra a gépátvételt, hanem azok is megjelentek, akik korábban senkitől nem rendeltek (vagy az Alt Cash gépeinek engedély visszavonását követően nem rendeltek másik modellt), de őket is ki tudták szolgálni a készleten lévő gépekből. Vörös Áron, a cég vezetője úgy becsülte, hogy maximum néhány száz olyan kereskedő lesz az ügyfélkörükben, aki nem veszi át a megrendelt gépet. Ám a késlekedés ez esetben a kereskedő hibája, a cég ugyanis mindent megtett, hogy átadja az online kasszákat.

Múlt kedden az LA Pénztárgép Kft. ügyvezetője, Várkonyi Gábor is arról számolt be, hogy készletről tudják kiszolgálni a kereskedőket, ők eddig mintegy tízezer gépet adtak el viszonteladóik segítségével a magyar tervezésű és gyártású CashCube-modellekből.

A kiskereskedelmi szakértők szerint 140–150 ezer online pénztárgép bekötésére kell számítani, vagyis, ha el is éri a százezret az április harmincadikáig üzembe helyezett gépek száma, a kereskedők egyharmada még továbbra is régi géppel dolgozik, annak ellenére, hogy ezt egyre kevésbé fogja tolerálni az adóhatóság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.