Csúcsra futott a lakossági állampapírok értékesítése

Szépen kezdődött az ősz az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK): szeptemberben a lakossági állampapírok eladásai minden korábbi értékesítési adatot felülmúltak.

Minden korábbi értékesítési adatot túlszárnyalva 108,5 milliárd forinttal növekedett szeptemberben a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A legnagyobb forgalmat továbbra is a Kamatozó Kincstárjegyből hozták össze – tette közzé az ÁKK.

Utóbbi papír állománya 94,5 milliárd forinttal gyarapodott. Ez a teljesítmény azonban részben technikai jellegű, mivel a hónap végi jegyzéshez kapcsolódó törlesztés már október elejére tolódott át. Azonban ezzel a megközelítőleg 10 milliárd forintos lejárattal együtt is kiugró a szeptemberi teljesítmény.

A többi lakossági állampapírt tekintve ebben a hónapban a Féléves Kincstárjegy állománya 3,2 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,6 milliárd, míg az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,2 milliárd forinttal növekedett.

Az év első kilenc hónapjára vetítve is imponáló a fejlődés: 580,8 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 471,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 9,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,2 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 32,7 milliárd forint jut.

Ezek alapján szeptember végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1567,4 milliárd forintra emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.