Csúcsosztalék az EDF Démásznál

Korábbi szokásaitól eltérően, nagyrészt az eredménytartalékok terhére, 13,5 milliárd forint osztalékot vesz fel francia tulajdonosa az EDF Démászból – derül ki a cég tegnap leadott eredménykimutatásából. Az EDF a privatizáció óta nem vont ki a dél-magyarországi áramszolgáltató tartalékaiból. Az EDF Démász azon kevés energiaszolgáltatók közé tartozik, amelyek még mindig nyereségesek. Igaz, a tavaly elért 1,7 milliárd, felmérésünk szerint a társaság életében 18 éves mélypont.

Az áramszolgáltató az 1995-ös privatizációt követő gyors felfutás után 1998-tól folyamatosan jelentős – kezdetekben ötmilliárd, majd tízmilliárd forint körüli – nyereséget ért el. A tulajdonos cseppet sem ódzkodott az osztalékfelvételtől, de minden évben hagyott a társaságban is pénzt. Mégpedig az idő előrehaladtával egyre többet.Míg 2008-ig néhány százmilliót, addig 2008-tól már több milliárdot. Sőt a 2009-es 12 milliárdból közel tízmilliárd maradt a társaságban. A kiugró, 12 milliárd körüli 2011–2012-es nyereségből hétmilliárd körüli összeget vett fel a francia tulajdonos. Ehhez képest most a cég életében 18 éve rekordalacsony nyereséghez rekordmagas osztalék párosul.

Szakértők a tartalékok terhére kifizetett forrást a cégéletben szokatlan, de nem szabálytalan lépésnek tartják. Az EDF Démász nyolcvanmilliárdos eredménytartaléka terhére ennek számvitelileg nincs is akadálya. Igaz, mint arról korábban beszámoltunk, ilyen százmilliárdos, voltaképp látszólagos tartalékok csak a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók 2007-es egységes készletátértékelésekor alakultak ki. Az év elején az Elmű jelentős vesztesége ellenére – hasonlóképp a tartalékokból – 16 milliárdos osztalék kifizetéséről döntött.

Ennek kapcsán a kormányzat és Németh Szilárd fideszes rezsibiztos a közműhivatalnál „rendkívüli vizsgálatot” kezdeményezett annak megállapítására, hogy ez veszélyezteti-e az ellátás biztonságát. Giró-Szász András kormányszóvivő azt igényelte, hogy „a fejlesztésekre, karbantartásokra félretett pénzből” ne lehessen osztalékot felvenni. A közműhivatali vizsgálat eredményéről nem tudni, bár az Elmű kifizethette osztalékát. Így arról sincs hír, hogy az EDF Démász esetében a hivatal külső vagy belső ösztönzésre végzett-e a társaságnál hasonlót.

A szintén EDF-tulajdonú Budapesti Erőmű a 2012-es 3,5 milliárd után tavaly egymilliárdos nyereséget ért el; a tulajdonos onnan – szintén szokás szerint – nem von ki pénzt.

A fővárosi önkormányzat többségi és az állami MVM kisebbségi tulajdonában álló, mérlegével tegnapig szintén adós Főgáz nyeresége szintén erőteljesen, 7,1 milliárdról 1,2 milliárdra esett. A korábbi szokások szerint ugyanakkor a két tulajdonos ezt száz százalékban felvette. Igaz, értesülésünk szerint most elsősorban a főváros szerette volna elérni, hogy – mint mondják, idén utoljára – még megkapják a Főgázból rájuk eső osztalékot.

A hazai energiaszolgáltatók közül tavaly az ÉMÁSZ érte el a legnagyobb, négymilliárdos nyereséget. Néhány milliárdos plusszal zárt az EDF Démász és a Főgáz is. A GDF Suez néhány millióval már negatívba csúszott. A sereghajtó az E.ON 21 milliárdos, az Elmű 30 milliárdos és a Tigáz 36 milliárdos buktával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.