Csúcson a magyar és a kelet-európai CDS-felárak

Az általánosan negatív európai piaci spekulációtól hajtva eddigi csúcspontjára emelkedett pénteken - más térségi gazdaságokéval együtt - a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon - mondták londoni szakelemzők.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég friss adatsora szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci  származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a  fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára  az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a pénteki  londoni kereskedésben 6,20 százalék volt az előző napi New York-i  zárásban mért 6,186 százalék után.


Ez azt jelenti, hogy az európai adósságpiacon minden 10 millió  euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év  futamidőre jelenleg 620 ezer euróba kerül, az előző napi  kereskedésben kért, valamivel több mint 618 ezer euró helyett.
A térségi EU-gazdaságok közül Bulgária CDS-árazása is rekordra  emelkedett, 6,803 százalékról 6,99 százalékra a pénteki londoni  adósságpiaci forgalomban.

Az erősebb makrohelyzetűnek tekintett Csehország és  Lengyelország piaci adósbiztosítási árai is emelkedtek, 3,05  százalékról 3,065 százalékra, illetve 3,825 százalékról 3,833  százalékra.

Az eddig - főleg a hitelkiáramlásból táplált fogyasztás miatt -  túlfűtöttnek és így magas külső finanszírozási igényűnek tartott,  elemzők szerint kemény landolás kockázatától fenyegetett térségi  EU-gazdaságok adósbiztosítási árazása még jóval magasabb:  Észtországé 7,09 százalékról 7,186 százalékra, Romániáé 7,676  százalékról 7,783 százalékra drágult pénteken.

De minden idők rekordjára drágult az övétes olasz szuverén  adósbiztosítási jegyzés is pénteken: 1,989 százalékra az 1,956  százalékos csütörtöki New York-i záróról.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési  részlege előző nap rontotta a román gazdaságra adott, addig is  súlyos recessziót valószínűsítő idei előrejelzését, és most már 4  százalékos GDP-mínuszt vár a korábbi prognózisaiban szereplő 3  százalékos visszaesés helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési  részlegének legutóbbi előrejelzésében az áll, hogy a ház az igazán  mély romániai recessziót 2010-ben várja, 5 százalékos  GDP-visszaeséssel; 2009-re 1,5 százalékos mínuszt valószínűsít.

Ez a cég Magyarországra az idén 4,5 százalékos, és még jövőre is  1 százalékos GDP-visszaesést jósol, emellett Csehországban és  Lengyelországban is 1,7 százalékos, illetve 1,0 százalékos  recessziót valószínűsít 2009-re, szerény jövő évi fellendüléssel.

A CMA DataVision pénteki tájékoztatása szerint az európai és a  térségi gazdaságokkal kapcsolatos hangulatra jellemző, hogy még a  két közép-európai euróövezeti tagállam, Szlovákia és Szlovénia  adósságbiztosítási kockázati felárai is érezhetően emelkedtek: az  előbbié 2,138 százalékról 2,168 százalékra, az utóbbié 2,08  százalékról 2,111 százalékra.
Ausztria - az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam -  CDS-árazása ennél is magasabb: a héten rendre 2,60 százalék körül  járt, tekintettel azokra az osztrák bankok és az osztrák hatóságok  által rendszeresen alaptalannak minősített, utóbb a MoodyÍs  hitelminősítő által is cáfolt aggodalmakra, hogy az osztrák  pénzintézetek nagyarányú kelet-európai jelenléte túl nagy  kockázattal járna.

A jelenlegi közép-európai - köztük a magyar - CDS-árazások is  azonban messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett  térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól.

A CMA DataVision szakértői pénteken elmondták: például az ukrán  CDS-árazás aznap 50,9 százalékon járt.
Az ukrán devizaadósság határidős törlesztésbiztosítási  tranzakcióit a hét elején még 39 százalék körül árazta a piac.
Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását a múlt  héten a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC  plusz" szintre süllyesztette a Standard Ú PoorÍs, a készenléti  IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva.

Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely  nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" adóskockázati besorolási  sávban tart nyilván.

Az SÚP ráadásul e héten "szelektív nem fizetői" (SD)  osztályzatra sorolta vissza a tíz legnagyobb ukrán bank egyikét, a  Nadra Bankot, miután a hitelminősítő szerint a pénzintézet nem  fizetett bizonyos betétek és adóslevelek után.

A CMA DataVision hosszabb visszatekintésű adatsora szerint a  határidős törlesztésbiztosítási ügyletek ára tavaly szeptember végén  még 1,71 százalék volt a piacon lévő magyar adósság esetében.  Korábbi csúcspontját október 24-én érte el, 6,05 százalékon, a  Lehman Brothers amerikai nagybank bukását követő általános piaci  pánik hatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.