Csúcson a magyar államcsőd esélye

Az elmúlt három hétben fokozatosan emelkedett a magyar állam esetleges nemfizetésének piacon árazott kockázata, és ezzel párhuzamosan a CDS-felárból képzett kumulált csődvalószínűség is háromhavi csúcsra ugrott tegnap estére.

A január elejére felerősödött magyar államcsőd-aggodalmak néhány határozott kormányzati üzenet hatására látványosan enyhültek: az 5 éves CDS-felárunk 700 bázispontról 500 bázispontig esett, és az ebből kalkulálható 5 éves kumulált csődvalószínűség is 40 százalékról 30 százalékra mérséklődött. Az utóbbi három hétben azonban, az EU/IMF-megállapodás körüli kormányzati huzavona ismét fokozatosan növelte a befektetők szemében az ország kockázatosságát, és háromhavi csúcsra, csaknem 600 bázispontra hízott a CDS-felár. Ezzel párhuzamosan az árazott csődvalószínűség is nőtt, amely csaknem 35 százalékra visszaemelkedett – számolt be a Portfolio.hu.

A lap szerint emellett az is aggodalomra ad okot, hogy a magyar országkockázati felár fokozatos áprilisi emelkedése egyfajta leválást mutatott a szűkebb értelemben vett régiónkról, mivel jóval intenzívebben emelkedett a kumulált csődvalószínűségünk, mint a többieké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.