Csúcson a Gazprom európai gázkivitele

Csúcsot döntöttek a Gazprom európai gázszállításai idén - jelentette az orosz állami társaság. Eladási átlagáruk köbméterenként 84 forint volt.

A Gazprom 2013-ban tavalyhoz képest 16 százalékkal több, 161,5 milliárd köbméter gázt szállított Európába és Törökországba. Az orosz állami gáztársaság ezzel túllépett 2008-as 160 milliárd köbméteres csúcsán. A rekordkivitelhez jócskán hozzájárult a gáz árának csökkentése: a gáz ezer köbméterenkénti 380 dolláros - köbméterenként 84 forintos - ára tavalyhoz képest 5, 2011-hez viszonyítva 3 dollárral volt alacsonyabb.

Németország, Olaszország és Nagy-Britannia is növelte gázvásárlásait. A németeknek szállított gáz mennyisége ötödével növekedett a 2008-as válság előtti szinthez képest. Az olaszok pedig 60 százalékkal többet vettek - nyilatkozott a Gazprom egyik szóvivője a Bloombergnek.

A társaság decemberi kivitele az éves mennyiség 10 százalékát tette ki idén: novemberig összesen 144,9 milliárd köbméter gázt szállítottak Európába és Törökországba.

Mindezek ellenére a Gazprom árfolyama tegnap a frankfurti és a londoni tőzsdén is esett: előbbi 0,7, utóbbi 1,12 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.