Csúcson a cégtörlések száma

Február óta minden hónapban több mint 3000 cég szűnt meg Magyarországon – ezzel a megszűnési hullám minden idők háromhavi rekordjának magasságába ért. Ha a tendencia nem változik, az idén 40 ezer cég tűnik el, amely 7 százalék körüli éves törlési rátát jelent.

Áprilisban 3621 céget törölt a cégbíróság, ami önmagában még nem rekord, ám arra még sosem volt példa, hogy három egymást követő hónapban 3000 fölé emelkedjen a mutató.

Ugyanebben a hónapban 2604 új céget alapítottak Magyarországon, vagyis a márciusi megugrás után (4500 új cég) a cégalapítási kedv visszaesett a tavaly megszokott szintre.

- Világosan látható, hogy az új Ptk. hatálybalépése előtt volt még egy kisebb cégalapítási hullám, de ennek intenzitása lényegesen elmaradt a hasonló indíttatású korábbi cégalapítási pánikoktól. Bízunk benne, hogy a cégalapítási arány egészséges szinten stabilizálódik, és a jövőben már jobban tükrözi a gazdaság teljesítményét – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

Az Opten cégfluktuációs indexe, az Opten – CFI is (ez az adott időszakban alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működők számához) szerint a legkevésbé problémás területek Vas, Győr-Moson-Sopron és Pest megye. Ezzel szemben a legmagasabb cégfluktuációt regisztráló – tehát a legkritikusabb helyzetben lévő – megyék Csongrád, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Az Opten ügyvezetője rámutatott: korábbi előrejelzésüket, miszerint az egész évre várható magas cégfluktuáció év elején ideiglenesen tovább emelkedik, igazolják az áprilisi számok. A változó jogszabályi környezet által motivált cégalapítások és a kifutó felszámolási eljárások együttesen tovább növelik a cégfluktuációt.

A prognózist alátámasztja az is, hogy a törléseken belül tovább emelkedett a felszámolási eljárások lezárásaként elrendeltek aránya. Ezek száma áprilisban 1848 volt, vagyis 13 százalékkal több, mint egy hónappal korábban. Az induló kényszertörlések száma is magas szinten stabilizálódott: áprilisban 2426 kényszertörlés indult, ami előrevetíti, hogy a 2014-es év egészében is magas lehet a – kényszertörlésből átfordult – felszámolási eljárások és cégtörlések száma.

Súlyos gondra figyelmeztető jel, hogy a szigorodó jogszabályok ellenére tömegesen alakulnak a korábban felszámolt cégek tulajdonosaihoz és vezetőihez köthető újabb vállalatok. A gazdasági kényszer mellett az üzleti etika alacsony szintje is növeli a cégfluktuációt. A jelenlegi környezetben pozitív fejleményként értékelhető, hogy a tavalyi év végi tendenciához hasonlóan 2014 áprilisában a cégtörlések száma ismét meghaladta a cégalapításokét – véli az Opten igazgatója. – A megbízhatatlan cégek lemorzsolódása és a cégalapítási ráta csökkenése hosszú távon a szétaprózódott tőkeállomány és a likviditási problémák normalizálódásához vezethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.