Csúcsokat döntögetnek a cégbedőlések az építőiparban

Az építőipari megrendelésállomány növekedése viszont arra utal, hogy az ágazat lassan rendezi a sorait.

2013 első félévében 2863 cég szűnt meg az építőiparban, így ez a hat hónap lett az ágazat eddigi legrosszabb féléve - derül ki az Opten céginformációs szolgálat jelentéséből. Korábban a bedőléshullám csúcsának 2012 második féléve látszott, amikor 2794 építőipari céget töröltek a cégbíróságok.

. Az építőipar megrendelés-állománya ugyanakkor az állami beruházásoknak köszönhetően az utóbbi időben emelkedni látszik, ezért nem kizárt, hogy az adatok a következő két félévben javulást mutatnak majd.

A válság és a jogszabályi változások következtében lezajlott tisztulási folyamatnak és a megrendelések újjáéledésének köszönhetően egy stabilabb beszállítói lánc alakulhat ki, ami kedvez az elmúlt éveket túlélő kisvállalatoknak” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Szerinte a kisebb vállalkozásokban sok tartalék már nem lehet, likviditási helyzetük zömmel katasztrofális, ezért kulcsfontosságú kérdés, hogy a nagy állami munkákból származó megrendelések hogyan szivárognak le a kisebb vállalkozásokig.

Javulást vetít előre a már megindult megszűnéssel végződő eljárások száma is. 2012 első félévében összesen 5295 felszámolás, végelszámolás és kényszertörlés indult az ágazatban, fél évvel később a három eljárástípusból összesen 3673-at indítottak a cégbíróságok, míg 2013 első félévében már csak 2560-at tettek közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.