Csúcsmenedzsereink évi több tízmilliót tehetnek zsebre

A tőzsdei cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai közül, e két tisztség után Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottsági tagja, a TVK igazgatósági elnöke kapta tavaly a legtöbbet, bruttó 43 milliót az Mfor.hu által végzett kimutatás szerint. Az amúgy igen színes lista tanúsága szerint leginkább Mol-környéki állást érdemes megcsípni.

A honi tőzsdei cégek csúcsmenedzserei tavaly több tízmillió forintot vihettek haza igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagságuk után járó javadalmazásukból – derül ki az Mfor.hu összesítéséből.

A képzeletbeli lista első helyét Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottsági tagja, a Mol-tulajdonú TVK igazgatósági elnöke – a Mol volt vezérigazgatója – áll, akinek a két pozícióért közel 43 millió forint járt.

A második helyezett Horváth Gábor, a Mol igazgatósági tagja, az OTP Bank felügyelőbizottságának alelnöke, aki tavaly közel 27 millió forinttal lett gazdagabb e két posztja után.

A dobogó harmadik fokán áll Csányi Sándor, az OTP Bank igazgatósági elnöke, a Mol igazgatósági tagja közel 22 millióval.

A negyedik Horváth Béla, aki egyetlen posztért, a CIG Pannónia biztosító igazgatósági elnöki tisztségéért vehetett fel 21 milliót.

Az ötödik Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Mol felügyelőbizottsági tagságáért, illetve a Richter felügyelőbizottságának irányításáért kapott 19 millióval.

Őt követi Hernádi Zsolt, a Mol igazgatósági elnöke, az OTP Bank igazgatósági tagja az e két posztért kapott 18 millióval.

Medgyessy Péter volt szocialista kormányfőnek a TVK igazgatósági tagságáért – 300-as euróárfolyammal számolva – 15 millió járt.

A Fidesz-kormányhoz közel állónak tartott Töröcskei István üzletember – jelenleg többek között az Államadósság-kezelő vezetője – a Mol felügyelőbizottsági tagságáért és a PannErgyben elfoglalt igazgatósági tagságáért közel 13 milliót vehetett fel.

A CIG Pannóniában betöltött felügyelőbizottsági elnökségéért, illetve a Mol igazgatósági tagságáért közel 12 millió illette Járai Zsigmond volt jegybankelnököt.

Szintén a Molban betöltött igazgatósági tagságáért kapott 11 milliót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát irányító Parragh László.

A honlap a kiugróan magas javadalmazások körében külön is kiemeli a CIG Pannóniát.

Szintén megemlítik, hogy a német hátterű Magyar Telekom külföldi illetőségű igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai szinte kivétel nélkül lemondtak milliós javadalmazásukról, ám belföldi társaik nem követték a példájukat.

Az Mfor.hu felhívja a figyelmet, hogy ezek az összegek bruttóban értendők, tehát még le kell belőlük adózni. Ugyanakkor több társaságnál az irányító testületek tagjai különböző egyéb – például egészségügyi, utasbiztosítási – juttatásokban is részesülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.