Csúcsforgalom vasúton és buszon

Csúcsforgalom volt vasúton és autóbuszon az elmúlt hétvégén. A MÁV-Start Zrt. nemzetközi vonataira jegyet váltók száma megsokszorozódott a pénteken elrendelt légiforgalmi korlátozás ideje alatt, a Volán autóbuszain pedig gyakran nem volt hely. Egyedül a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasútnál nem volt tolongás.

Lendületbe hozta az izlandi vulkánkitörés a MÁV-ot. A Eyjafjallajokull-gleccser közelében füstölgő Eyjafjöll világszerte repülőgépek ezreit földre kényszerítő hamufelhőjének leple alatt a magyar vasút személyszállító cégének nemzetközi járatai ritkán látott kihasználtsággal közlekedtek a hétvégén.

Népliget Buszpályaudvar, igyekeznek pótolni a repülőt
Népliget Buszpályaudvar Nemzetközi Jegypénztár

A szokásos harminc helyett, 80-90 százalékos volt a kihasználtság a hétvégén a MÁV-Start Zrt. nemzetközi vonatain - tájékoztatta lapunkat Balogh-Fazekas Anita. A személyszállító vasút szóvivője beszámolt arról is: volt olyan járatuk, amely úgy kezdte meg útját, hogy fedélzetére már egyetlen újabb utas sem tudott volna felszállni - kihasználtsága száz százalékos volt.

Egyelőre a szóvivő sem tudta megmondani, hogy a MÁV-Start szerelvényeit az elmúlt napokban hányan vették igénybe. Úgy vélte: mivel a nemzetközi jegypénztáraknál hagyományos kézi jegykiadó rendszer működik, az utasforgalmi adatok feldolgozása előreláthatólag néhány napot igénybe vesz majd.

Ennek ellenére annyit lehet tudni, hogy a hétvégén elsősorban Németország és Csehország felé élénkült meg a forgalom. A MÁV-Start az utazási igények kiszolgálása érdekében a szokásosnál több kocsival közlekedtette vonatait több nyugat-európai főváros, így Berlin, München, valamint Berlin irányába. De megerősített vonatok indultak Bukarestbe is.

A vasútnál hétfőn is nagyobb forgalomra számítanak a szokásosnál. Ezért a légtérzár feloldásáig több jegypénztár tart nyitva a pályaudvarokon. A MÁV-Start ügyfélszolgálati irodáiban pedig útvonaltervezési szolgáltatással is igyekeznek megkönnyíteni a jegyet váltók utazását.

A társaság közleménye szerint ezen felül a MÁV-Start hétfőn mentesítővonatot közlekedtetett Budapest-Keleti pályaudvarról Hegyeshalom érintésével a Wien-Westbanhof pályaudvarra. A vonat 12 óra 10 perckor indult. A szerelvény a fővárosban Kelenföldön, majd Tatabányán, Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalom állomásán egyaránt megállt. A vonatra belföldi forgalomban pótjegyet kellett váltani - a bilétát a vezető jegyvizsgáló pótdíj megfizetése nélkül adta ki.

Csendes hétvégét zárt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. Stöckert Dávid, társaság szóvivője arról beszélt: az előzetes adatok tanúsága szerint cégüknél nem okozott látványos forgalomnövekedést a pénteken elrendelt légiforgalmi korlátozás. Ami elsősorban azzal magyarázható, hogy az országhatárt átlépő járataik nem alternatívái a nemzetközi légikikötők között közlekedő repülőgépeknek.

Csúcsforgalom volt az autóbuszos cégeknél. Különösen a nemzetközi járatok piacán meghatározó Volánbusz Zrt.-nél: a társaság a menetrendben szereplőnél több buszjáratot közlekedtetett. Mentesítő járatok indultak Hollandia, Franciaország, és Németország irányába. A legnépszerűbb úticél London volt, ahová a társaság nemzetközi partnerével, az Euroline-hálózattal  együttműködve, minden nap több autóbuszt is indított.

Úgy tudjuk: a Volánbusz Zrt.-t külföldön rekedt utasok, illetve csoportjaik is megkeresték. Hazaszállításukra a társaság vállalkozott, az repülőgépet helyettesítő autóbusz elindítására azonban egyelőre nem érkezett meg a megrendelés.

A légiforgalmi korlátozás feloldásáig a Volánbusz rendkívüli intézkedésekkel igyekszik kiszolgálni a megnövekedett utasforgalmat - a fővárosban, a Népliget autóbusz állomás jegypénztára meghosszabbított nyitva tartás szerint, megerősített személyzettel működik.

Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta: hétvégén több európai nagyvárosba is megduplázták a járataikat. Így volt ez az Amszterdamba, illetve Prágán keresztül Németországba közlekedő útvonalon. Amszterdamba egy helyett két autóbuszt, a Prága-Németország útvonalon három járat helyett napi hatot közlekedtettek.

A hétvégén szinte minden buszokon százszázalék, vagy ahhoz közeli volt a foglaltsági mutatójuk. Az igényekre jellemző volt, hogy szombaton új jártatot állítottak be Párizsba, s a busz indulásának vasárnapi időpontjára – azaz alig egy nap alatt – oda-vissza lényegében minden hely elkelt. Kovács Miklós megjegyezte, hogy az utasaiknak mintegy fele külföldi volt

A skandináv országok vagy London felé viszont komoly bővítési korlátokba ütköznek az európai busztársaságok – jegyezte meg a vezérigazgató. Az elmúlt napokban ugyanis a tengeri a kompok kihasználtsága is százszázalékra futott föl, jelenleg 3-4 napra előre minden hely el van adva ezeken a hajójáratokon. Így ebbe az irányba szinte mindenkinek behatároltak a lehetőségei.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.