CSR-rel a válság ellen

A vállalati felelősségvállalás (CSR) terén is új feladatokkal szembesülnek a cégek a gazdasági válság miatt. Nem mindegy például, hogy egy, a helyi közösség működésében fontos szerepet betöltő vállalkozás miként bocsátja el dolgozóit. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola új szakán a személyzetisek is elsajátíthatják a legfontosabb tudnivalókat.

A CSR tevékenység, azaz a vállalati felelősségvállalás terén is új feladatokat vet fel a válság. Sok cég ilyenkor a már meglévő tevékenységeket – munkabiztonság, környezetvédelem, szponzoráció – egységes, átlátható keretbe szervezi. Az általános válsághelyzet okán azonban új területeket is érinthet a CSR.

Nem mindegy például, hogyan hat közvetlen környezetükre, a cégnél maradó munkavállalókra az esetleg megvalósuló létszámleépítés – főként olyan helyen, ahol szinte kizárólag az adott szervezet tudott munkát adni a környékbelieknek. – Ha a vállalat saját CSR elveit követve a törvényben meghatározottnál magasabb mértékű juttatásokat és az újraelhelyezkedésüket támogató szolgáltatásokat nyújt a létszámcsökkentésben érintett munkatársaknak, bebiztosíthatja, hogy konjunktúra idején könnyebben tudja visszavenni elküldött szakembereit – erősítette meg több munkáltatóval folytatott egyeztetés tapasztalatait Dara Péter, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola vállalati kapcsolatok igazgatója.

Ez annál is inkább fontos, mivel számos szervezet CSR-stratégiájában kiemelt szerepe van a helyi közösségnek, felelősséget éreznek az ott lakókért, s ebből a szempontból nem csupán a környezetvédelmen és a környezettudatos nevelésen lehet hangsúly, hanem egyáltalán a munkalehetőségek biztosításán is. Épp ezért lényeges, hogy ne csak a munkaadó várjon lojalitást a munkavállalóktól – ez fordítva is valósuljon meg.

Azok a szervezetek, amelyek recesszió idején nem leépítenek, hanem épp a bővítést fókuszba állítva – az esélyegyenlőség és a versenyképesség szempontjait is szem előtt tartva – tehetséggondozó programokat indítanak, bizton számíthatnak kiemelt figyelemre a munkaerőpiacon.

A vállalati felelősségvállalás iránti fokozott érdeklődést jelzi a BKF által indított CSR menedzsment – vállalati felelősségvállalás szakirányú továbbképzési szak iránti érdeklődés is: olyan szakemberek informálódnak a képzésről, akik most kerülnek kapcsolatba munkájuk során magával a fogalommal is – például a HR-esek. – A képzésben számos olyan neves szakember részt vesz, akik nemzetközileg is elismert CSR politikát folytató vállalatot képviselve mutatják be a gyakorlatot: ilyen a számos női munkavállalót részmunkaidőben foglalkoztató dm Kft. személyzeti vezetője, Sélei Annamária, vagy a British American Tobacco Hungary kommunikációs és CSR vezetője, Balatoni Zsófia – hívta fel a figyelmet Perlaky-Papp József a BKF szakvezetője. A képzésben kiemelt hangsúlyt kap a válság, illetve a krízis kezelésében alapvető felelős vállalatirányítás kérdése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.