Csoportos létszámleépítés lesz a MAL-nál

Csoportos létszámleépítést jelentett be pénteken a Magyar Alumínium Zrt. (MAL) felszámolóbiztosa az üzemi tanácsnak. Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője szerint 2-300 ember elbocsátásáról van szó. A társaságnál jelenleg nyolcszázan dolgoznak.

A várható elbocsátások hátterében az áll, hogy július 23-án megszűnt a cégnél bauxitfeldolgozás, Magyarországon már egyetlen vállalat sem gyárt timföldet. Az ebben az üzemben dolgozó emberek munka nélkül maradtak, ezért kényszerült a felszámolóbiztos Szegőné Kemerle Judit a csoportos leépítés tervének a bejelentésére. Ennek a folyamatnak az első lépéseként a Munka Törvénykönyve értelmében először az üzemi tanácsot és a szakszervezetet kell tájékoztatni. Pénteken ez megtörtént.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy február végén befejezték a bauxitbányászatot is, e miatt 200 vájár és az ágazatban dolgozó más munkatárs került az utcára. Az ő felmondási idejük most jár le, közülük harminc-negyven  ember már talált munkát,  bányászként tudott máshol elhelyezkedni, a többiek még keresik a helyüket a munkaerő-piacon.

Pad Ferenc elmondta: az üzemi tanács  tíz napon belül alakítja ki és foglalja írásba álláspontját a pénteken bejelentett csoportos létszámleépítésről. . Szeretnék, ha a leépítés során szociális szempontokat is figyelembe vennének. Így például azt, hogy ha egy családból a férj és feleség is a MAL-nál dolgozik, csak egyikőjüket lehessen elbocsátani, párjuknak más munkaterületen keressenek állást a vállalaton belül.

A szakszervezeti vezető attól is tart, hogy a bauxitfeldolgozás befejezése miatt a MAL  beszállító cégeitől is küldenek majd el embereket.

Úgy tudjuk, hogy a MAL ezután más országból vásárolja  a korábban saját maga  által előállított alumínium-hidroxidot, s folytatja ennek az alapanyagnak a további feldolgozását, illetve speciális, a piacon keresett termékeket gyártanak belőle. A cégnél azt remélik, hogy a megmaradó ötszáz embernek tartósan lesz munkája a MAL-nál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.