A csokosok fele az OTP-hez ment

Az idén január végéig országosan összesen mintegy kilencezer csok-kérelem érkezett be a bankokhoz. Ennek felét az OTP-hez nyújtották be.

Erről Kormos Zoltán, az OTP Bank igazgatója beszélt egy bankszövetségi tanulmány alapján a pénzintézet hétfői háttérbeszélgetésén. Elmondta: a korábbi feltételek szerint folyósított családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 9 százaléka szólt új lakás megvásárlására, az átlagos csok-támogatási összeg 1,1 millió forint volt.

Rámutatott: az új csok-szabályok bevezetésétől gyorsan nem várható jelentős változás, ennek egyik oka az, hogy hatezer értékesítés alatt álló új - kész vagy építés alatt lévő - lakás van a piacon. Az érdemi új projektek 2017-18-ban lesznek készek, addigra várható a felfutás.

Az új csok-szabályozás ugyanakkor megmozgatta az érdeklődőket, január óta 14 ezren keresték fel azért az OTP-fiókokat, hogy érdeklődjenek a csok szabályairól - mondta a bank igazgatója.

Kormos Zoltán elmondta: az érdeklődők közül 3400-an kifejezetten a három gyerekeseknek szóló tíz plusz tíz millió forintos konstrukció miatt keresték meg az OTP-fiókokat.

Kiemelte: az ezen megoldás után érdeklődők száma szerint Budapest messze alulprezentált, Észak-Kelet-Magyarországról regisztrálták az érdeklődők 35 százalékát, az Észak-Dunántúl 20, a Dél-Dunántúl 18, a Dél-Alföld 16 százalékos hányadot képvisel, Budapestről 12 százalék volt az érdeklődők aránya.

Az igazgató közölte: ez év januártól eddig hétszáz igénylő adott be csok-kérelmet. A tíz plusz tíz millió forintos - azaz hitellel növelt - megoldást eddig 20-an igényelték, míg 40 szerződő áfa-visszaigénylésre szerződött.

Az OTP igazgatója azzal számol, hogy az átlagos állami támogatási összeg 1,1 millió forintról 1,4-1,5 millió forintra nő majd az év hátralévő részében.

Kormos Zoltán kifejtette: múlt hét szerda óta két új rendelet szabályozza a csokot, a kérelmek folyamatosan érkeznek, azonban nincs a piacon lévő, megfelelő új lakás. Elmondta: az egyik legfontosabb újítás, hogy folyamatban lévő, új lakás-építések után is igényelhető a csok, ehhez 70 százalékos készültségi fokra van szükség.

Kiemelte: lényeges szigorítás azonban, hogy az áfa-visszatérítésnél csak a 2015. január 1. utáni dátumú számlák mutathatók be. Az előző szabályokhoz képest viszont könnyítettek az összkomfort megfogalmazásában, és mostantól zártkerten és külterületen is lehet építkezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.