A csokosok fele az OTP-hez ment

Az idén január végéig országosan összesen mintegy kilencezer csok-kérelem érkezett be a bankokhoz. Ennek felét az OTP-hez nyújtották be.

Erről Kormos Zoltán, az OTP Bank igazgatója beszélt egy bankszövetségi tanulmány alapján a pénzintézet hétfői háttérbeszélgetésén. Elmondta: a korábbi feltételek szerint folyósított családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 9 százaléka szólt új lakás megvásárlására, az átlagos csok-támogatási összeg 1,1 millió forint volt.

Rámutatott: az új csok-szabályok bevezetésétől gyorsan nem várható jelentős változás, ennek egyik oka az, hogy hatezer értékesítés alatt álló új - kész vagy építés alatt lévő - lakás van a piacon. Az érdemi új projektek 2017-18-ban lesznek készek, addigra várható a felfutás.

Az új csok-szabályozás ugyanakkor megmozgatta az érdeklődőket, január óta 14 ezren keresték fel azért az OTP-fiókokat, hogy érdeklődjenek a csok szabályairól - mondta a bank igazgatója.

Kormos Zoltán elmondta: az érdeklődők közül 3400-an kifejezetten a három gyerekeseknek szóló tíz plusz tíz millió forintos konstrukció miatt keresték meg az OTP-fiókokat.

Kiemelte: az ezen megoldás után érdeklődők száma szerint Budapest messze alulprezentált, Észak-Kelet-Magyarországról regisztrálták az érdeklődők 35 százalékát, az Észak-Dunántúl 20, a Dél-Dunántúl 18, a Dél-Alföld 16 százalékos hányadot képvisel, Budapestről 12 százalék volt az érdeklődők aránya.

Az igazgató közölte: ez év januártól eddig hétszáz igénylő adott be csok-kérelmet. A tíz plusz tíz millió forintos - azaz hitellel növelt - megoldást eddig 20-an igényelték, míg 40 szerződő áfa-visszaigénylésre szerződött.

Az OTP igazgatója azzal számol, hogy az átlagos állami támogatási összeg 1,1 millió forintról 1,4-1,5 millió forintra nő majd az év hátralévő részében.

Kormos Zoltán kifejtette: múlt hét szerda óta két új rendelet szabályozza a csokot, a kérelmek folyamatosan érkeznek, azonban nincs a piacon lévő, megfelelő új lakás. Elmondta: az egyik legfontosabb újítás, hogy folyamatban lévő, új lakás-építések után is igényelhető a csok, ehhez 70 százalékos készültségi fokra van szükség.

Kiemelte: lényeges szigorítás azonban, hogy az áfa-visszatérítésnél csak a 2015. január 1. utáni dátumú számlák mutathatók be. Az előző szabályokhoz képest viszont könnyítettek az összkomfort megfogalmazásában, és mostantól zártkerten és külterületen is lehet építkezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér