Továbbra is szívesen adósodunk el

A hiteligények további gyarapodását tapasztalja az OTP Bank, igaz, az ütem csökkenő. A svájcifrank-alapú konstrukció visszaszorulóban van a forint és az euró javára. A devizahitelek forintra váltásának költségeit az OTP is eltörölte.

Lassuló, ám továbbra is pozitív hitel- és betétdinamika várható 2009-ben a magyar bankrendszerben. A lakáscélú hitelek állománya 6,8 százalékkal, a fogyasztási hiteleké 5,4 százalékkal emelkedhet. E várakozásoknak megfelelnek az OTP első negyedéves, illetve áprilisi tapasztalatai - mondta az OTP Bank Retail Divíziójának vezetője.

Várakozásunk szerint a hitelezési csatornák, illetve a külföldi tőkebeáramlások leállása a válság miatt leginkább a lakossági fogyasztást, illetve a vállalati beruházásokat vetheti vissza. A munkanélküliség további emelkedése mellett a reálbérek stagnálására számítunk, így csökken a háztartások rendelkezésre álló jövedelme, és a lakossági fogyasztás mintegy 5 százalékkal eshet vissza - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Tavaly a GDP 4,8 százalékát tették ki az új hitelfelvételek. Ez az érték 2009-ben a negyedére, a GDP 1,2 százalékára csökkenhet. Az új folyósítású lakossági hiteleken belül nő a forinthitelek aránya, míg a devizaalapú hitelezésben az euróalapú hitelek nyernek teret a svájci frankkal szemben - tette hozzá Kovács Antal.

A OTP-nél a tavaly év végi, 2 ezer 27 milliárd forintot meghaladó teljes lakossági hitelállomány idén az első három hónapban növekedett, amihez részben hozzájárult a forint árfolyamának gyengülése - mondta a szakember. Hozzátette: ugyanez jellemző a lakáshitelekre is, amelyek állománya 2008. december 31-én 1272 milliárd forint volt.

Áprilistól a hiteligénylések számának emelkedését tapasztalja a bank. Ezáltal a hitelbefogadások dinamikája is erősödik - közölte Kovács Antal. Kifejtette: március 9. és április 30. között személyi kölcsön akciót hirdetett a bank, és április 20-án új díjelengedési akciót indított a forint- és euróalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelekhez, valamint az OTP Lakáslízing termékeihez kapcsolódóan.

Részben ennek, részben az erősebb szezonális hatásoknak köszönhetően, továbbá a lakáshitel-támogatásokkal összefüggő hírekre a hitelkérelmek számának növekedését tapasztalják. A napi átlagos hitelbefogadás közel duplájára emelkedett az akciót megelőző időszak napi átlagához képest.

A növekedés a lakáshitelek mellett a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél erőteljesebben jelentkezik. "A negatív gazdasági környezet hatására azonban a teljes évre alacsonyabb hitelkeresletet prognosztizálunk, mint az előző években volt tapasztalható" - hangsúlyozta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az elő- és végtörlesztések alakulásáról szólva Kovács Antal elmondta: a jelzálog fedezetű hiteleknél a devizaárfolyamok emelkedése, illetve a hitelkiváltások csökkenése miatt októbertől visszaesés tapasztalható.

A Pénzügyminisztériummal kötött megállapodás alapján a devizahitelek forinthitelre váltásánál keletkező banki díjakat, illetve a devizahitelek futamidejének meghosszabbításával járó - szerződésmódosítási, banki ügyintézési - díjakat elengedtük - mondta a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: a díjelengedéssel jelenleg a devizaalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, valamint devizaalapú fogyasztási hiteleknél élhetnek az ügyfelek.

A PSZÁF szerdán közzétett vezetői körlevelében foglalt állást ama felvetésre, amely szerint a felügyelet megfontolandónak tartja a devizaalapú hitelek devizában való megfizetésének lehetővé tételét is, elmondta: Magyarországon a devizaalapú hitelek között a svájcifrank-alapúak dominánsak. A magyar lakosság körében ugyanakkor nem jellemző, hogy ebben a devizanemben keletkezne jövedelem.

Azoknak tehát, akiknek nincs svájcifrank-megtakarításuk vagy -jövedelmük, meg kellene vásárolniuk a svájci frankot a törlesztéshez, ami többletköltséget okozna. Egyelőre nincs mérhető igény devizában való törlesztésre.

Harmincszázalékos piaci részesedés

Az OTP Bank továbbra is a magyar lakossági banki piac legnagyobb szereplője marad. 2008 végén a bankcsoport monetáris intézmények összevont mérlege alapján számolt piaci részesedése a hitelintézeti rendszerben a háztartások betéteiből 30,4 százalék volt, a háztartások hiteleinek pedig 29,6 százalékát tudhatta magáénak - hangsúlyozta Kovács Antal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.