Csökkentik a pártok támogatását

A költségvetési bizottsághoz benyújtott kormánypárti javaslat szerint 15 százalékkal csökkentenék a pártok támogatását. Eszerint a Fidesz 870,1, az MSZP 655,9, a Jobbik 222,1, a KDNP 213,4, az LMP 123,6, a Parlamentből kiszorult MDF 116,2, SZDSZ 108,8 és MIÉP 15,8 millió forintot kapna.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága a közbeszerzési törvény módosítási javaslatát egyhangúlag, míg az idei költségvetését kormánypárti többséggel javasolta általános vitára hétfőn.

A közbeszerzési törvény módosítása könnyebbé teszi a nullás adóigazolás megszerzését, míg a költségvetési törvény a pártok támogatását csökkenti 15 százalékkal.

Az eredetileg meghirdetett napirendek közül az ülés kezdetekor csak a közbeszerzési törvény módosítását tudta napirendjére tűzni a bizottság. Az adótörvények sporttal összefüggő módosítását az előterjesztők - Bánki Erik, Szalay Ferenc és Csizi Péter fideszes képviselők, illetve Soltész Miklós (KDNP) - visszavonta - tájékoztatta a bizottságot Nyikos László (Jobbik) elnök. Az idei költségvetés módosításáról szóló javaslat pedig nem érkezett meg a bizottsághoz.

A tavaly módosított közbeszerzési törvény - idén július 1-i hatállyal - változtatott a kifizetések rendjén. Eszerint a közbeszerzésen nyertes fővállalkozó és annak alvállalkozói a 200 ezer forint feletti számlák ellenértékéhez csak akkor juthatnak hozzá, ha nullás adóigazolást mutatnak fel a kifizetőnek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a cégek önhibájukon kívül is halmozhatnak fel adótartozást, ezért a nullás igazolást nem július 1-től, hanem csak jövő év elejétől kell bemutatni - mondta Szatmáry Kristóf (Fidesz) előterjesztő a bizottság előtt. Utalt arra is, hogy az őszi ülésszakon a jövő évi költségvetéssel együtt az adószabályok is változni fognak.

A módosítás általános vitáját a bizottság egyhangúlag támogatta.

Az ülés végén érkezett meg a költségvetést módosító javaslat, amelyet Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) jegyez. A képviselők ebben utalnak az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett akcióterv 21. pontjára, amely a pártok támogatásának 15 százalékos csökkentését irányozza elő. A javaslat pártokra lebontva tartalmazza a csökkentett összeget. Eszerint az MSZP 655,9, a Fidesz 870,1, a KDNP 213,4, a MIÉP 15,8, a Jobbik 222,1, az LMP 123,6, az SZDSZ 108,8, míg az MDF 116,2 millió forintot kapna.

Az előterjesztők nevében az ülésen Hargitai János (KDNP) bizottsági alelnök javasolta a módosítás általános vitára bocsátásának, továbbá sürgős tárgyalásának támogatását. Veres János és Boldvai László (MSZP), továbbá Vágó Gábor (LMP) tiltakoztak az ellen, hogy a költségvetés módosításáról az ülésen frissen kiosztott javaslatról azonnal határozzon a bizottság. Veres János ezt a bizottság lejáratásának, valamint precedens teremtésnek nevezte. Ezzel együtt a bizottság a kormánypártok és néhány ellenzéki képviselő támogatásával 21 igen, 3 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta a módosítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.