Csökkentik a gyerekesek kedvezményeit

Most jó rendőrnek, tűzoltónak, ügyvédnek, oldtimer tulajdonosnak, vagy akár facebookosnak lenni, mert nekik néhány biztosító jelentős kedvezményt ad a kötelező biztosításból. A gyerekesekre viszont rájár a rúd, némelyik szolgáltató csökkenti a korábbi kedvezményüket.

A díjak mellett idén a kedvezmények és a pótdíjak összessége fogja kiadni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) valós költségét. Van olyan biztosító, például az Uniqua, amelynél az alapdíjhoz képest akár 60 százalékos csökkentés is könnyen elérhető – emelte ki az újdonságok közül Németh Péter, CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. online üzletág vezetője. A CLB 11 informatikussal megerősítve az elsők között végezte el az idei kgfb ajánlatok összehasonlítását, s már az első körben kiderült, hogy ebben a szezonban a gyerekesek a tavalyihoz képest kevesebb kedvezményt kapnak.

A gyors összehasonlításnál is szembeötlő, hogy a tavaly, a magas díjai miatt az utolsó helyek egyikére szorult Aegon idén újra alacsony tarifával állt elő, s ezzel megint az élvonalra törhet. Ennél a szolgáltatónál több egyéb biztosítást is meg kell majd kötni ahhoz, hogy akár a minimális, 7900 forintos díjat is el lehessen érni. Németh Péter szerint azonban ezek veszélyes vizek, mert ha az ügyfél végül januártól mégsem kezdi el fizetni az új biztosítást, a kgfb díjat az Aegon már nem fogja tudni módosítani.

Az Aegon mellett az Uniqa a másik, amelyik, merész kedvezményeivel felforgathatja a piacot ebben a kampányban. Ennél a biztosítónál elég csak éves díjfizetést választani és az elektronikus kommunikációt és évfordulósként máris 60 százalék kedvezményt ér el a meghirdetett alapdíjához képest. Az Aegonnal együtt felforgathatják az egész piacot.

Az MKB-tól viszont feltűnően nagy, 25 százalék kedvezményt kapnak az oldtimer autók tulajdonosai, de olcsóbb díjjal kedvez a rendőröknek, a tűzoltóknak, az orvosi-, valamint az ügyvédi kamara tagjainak is, valamint azoknak, akik az internet segítségével intézik a biztosításukat. Igaz, éppen ez az a kockázatviselő, amelyik már most 10 százalékkal emelte a díját, ami elgondolkoztatta az alkusz szakértőjét. Németh szerint az emelésnek akár az is lehet az oka, hogy a szolgáltató már tervezett valamelyest a baleseti adóval, vagy éppen nem számított kiemelkedően nagy új ügyfélszerzésre.

A Posta meglepetésekkel készült az idei kampányra, mert azon kívül, hogy 5 százalékot emel az eddigi alapdíjon, jelentős kedvezményt ad, például a lakáshiteleseknek és a facebook közösségi portál tagjainak is. Mindkét kör kiemelkedően népes, s a közösségi portálra vonatkozó kedvezmény egyedülálló a hazai piacon. A Signal biztosítónál nem várható nagy változás, ha csak az nem, hogy idén először ad árengedményt a flotta-tulajdonosoknak, mert vélhetően a korábbinál biztosabbnak minősítette ezt az ügyfélkört.

A Groupama Garancia is nagyon erős, bár elsőre úgy tűnik sorra pótdíjaz. Felárat számít azért, ha valaki egyszerűen csak nem jogosult különféle kedvezményekre, vagy éppen azért, mert nincs OTP számlája – ez plusz 5 százalék a díjban -, e-mail címe, vagy mobilja. A cég ugyan egyike azon keveseknek, amelyeknél él a gyerekkedvezmény, miközben 13 százalékos felárral bünteti azokat, akiknek nincs kiskorú gyerekük. A szolgáltató a díjfizetés gyakorisága miatt is pótdíjaz, a kiegyenlítési időszaktól függően 8 – 13 százalékkal. Utóbbival a negyedévente és a havonta fizetőket sújtja. Az éves kifizetést viszont a Grupama Garancia egyszerűen csak úgy jutalmazza, hogy nem számít felárat. Meg kell azonban jegyezni, hogy ennek a biztosítónak igen alacsony az alapdíja, s a viszonylag sok pótdíj egy megfordított díjszámításból adódik.

A Generali viszont – már most látszik – azokat az ügyfeleket célozta meg, akik a kötelezőt és a cascót is cserélnék, nekik kedvezményt is kidolgozott. Az Allianz nem sokat változtatott a jelenleg is érvényes kínálatán, összesen egy új kedvezményt vezet be, azoknak, akiknek már egyébként is a cégnél van gépjármű biztosításuk. A K&H a lakás-, vagy vállalkozói biztosítással rendelkezőknek 5 százalékkal alacsonyabb díjat kalkulál, más érdemi változást nem tervez.

Az Union a 27 évnél idősebb segéd motorkerékpárosokat részesíti előnyben, de az egyéb kedvezményein nem változtatott. E-kommunikációs kedvezmény címén 25 százalékot enged a díjából az Uniqua azoknak, akik email címmel regisztráltak a honlapján. A Wabard megszüntette a második gyerek után járó kedvezményét, bevezeti viszont a kármentességre és az elektronikus ügyintézésre szóló 10 százalékkal alacsonyabb díjat.

A díjak első, gyors összehasonlításból kiderül, hogy az Allianz és a K&H is 5 százalékkal  emelte az alapdíját. A KÖBE, a Generali és az Union nem változtat a tarifán, az Uniqua viszont 20 százalékkal csökkenti az alapot. A Wabard valamivel alacsonyabb árakkal lép piacra, ez a díjstruktúra módosításával magyarázható. Módosított a „díjlogikáján” az Aegon is, ennek eredményeként alacsony, 22 ezer és100 ezer forint közötti alapdíjjal kalkulál, ez 10-20 százalékos csökkenést eredményezhet. A Genertel ezzel szemben néhány százalékkal növelte az alapdíját.

Németh szerint az idei kedvezmény- és büntető paletta különösen színes, ezért az jár jól, aki nem kapkodja el a szerződést, hanem alaposan tanulmányozza – vagy alkusszal összehasonlíttatja – a feltételeket, s az árakat. A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy megszűnt az a szabadság, miszerint az ügyfelek online módon egyszerre több szolgáltatóval is szerződhettek, s csak a díjfizetés döntötte el, hogy melyik megállapodásukat léptetik életbe. Idén annál a biztosítónál kell maradni, amelyik először „befogadja” a szerződést.

Nem szabad elsietni, mert ebből a kötelékből később nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem lehet kilépni. Valamennyi biztosító díjainak pontos feldolgozása még egy napig biztosan eltart – véli a szakértő. Érdekeség, hogy a baleseti adóról összesen csak két biztosító – az Allianz és a Groupama garancia – tesz említést. A szolgáltatók kiemelték, hogy ezt a tételt a díjaik nem tartalmazzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.