Történelmi mélységben az alapkamat

A monetáris tanács hétfői ülésén 25 bázisponttal, 5,25 százalékra csökkentette az alapkamatot - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat újabb történelmi mélységbe csökkent. Az ülésről kiadott közlemény szerint: az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján indokolt további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha azt az ország kockázati megítélése lehetővé teszi.

A monetáris tanács megítélése szerint a hazai gazdaság a tavalyi mély recessziót követően az idén állhat ismét növekedési pályára. A visszafogott kereslet következtében az infláció jövőre várhatóan az MNB 3 százalékos célja alá csökken. A nemzetközi pénzügyi piaci folyamatok jövőbeli alakulását azonban továbbra is számottevő bizonytalanság övezi.

A tanács álláspontja szerint a magyar gazdaságra továbbra is jellemző maradhat az előző évben megfigyelt szerkezeti kettősség. Az export várható fellendülésével ellentétben a belföldi kereslet az idén nem fog érdemben növekedni. A magyar gazdaság kilábalása emiatt csak késve követi a globális és régiós gazdasági folyamatokat - fogalmaznak.

A középtávú inflációs kilátások szempontjából meghatározó termékcsoportok áralakulása továbbra is a gyenge kereslet árleszorító hatását mutatja a tanácstagok szerint. A piaci szolgáltatások inflációja folyamatosan mérséklődik. Az iparcikkek árindexe február után márciusban is csökkent. Mindezek fényében a monetáris tanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy az infláció az idei év közepétől a cél közelébe, a jövő évben pedig az alá süllyedhet.

Az elmúlt hónapban tovább javult a nemzetközi befektetői hangulat, ami a hazai pénzügyi eszközök mérséklődő kockázati felárában is tükröződött. Néhány euróövezeti ország államadósság-pályájának fenntarthatóságával kapcsolatos befektetői aggodalmak azonban továbbra is jelen vannak, ami veszélyezteti a javuló nemzetközi tendencia fennmaradását.

Magyarország korábbi külső sérülékenységét mérsékli a gazdaság javuló egyensúlyi pozíciója, azonban a magas adósságállományok és a gyenge konjunkturális mutatók továbbra is kockázatot jelentenek. A külső sokkokkal szembeni érzékenység mérséklése érdekében a hosszú távon fenntartható, fegyelmezett költségvetési politika kiemelt fontosságú - hívják fel a figyelmet.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve május 19-én 14 órakor jelenik meg.Simor: meggyőző többség döntött a 25 bázispontos csökkentésről.

A monetáris tanács meggyőző többséggel döntött a 25 bázispontos kamatcsökkentésről - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn, a tanács ülését követően. Elmondta: a tanács előtt 25, illetve egy 50 bázispontos kamatcsökkentési javaslat volt. A döntéssel az alapkamat 5,25 százalékra változik.

 

MNB/Simor András
MNB/Simor András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.