Csökkentett leépítés a magyar GE-nél

A fényforrás-üzletágban bejelentett 2570 fős létszámleépítési keret 461-gyel csökkenhet - jelentette be a General Electric hazai leányvállalata.

Az új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél majdnem félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a General Electric (GE) magyarországi fényforrás-üzletága - tájékoztatott a társaság.

A General Electric nagykanizsai üzemében jelentõs környezetvédelmi beruházások valósultak meg
A General Electric nagykanizsai üzemében jelentõs környezetvédelmi beruházások valósultak meg

Tavaly októberben 2 ezer 570 dolgozó leépítésével járó átalakításokat jelentett be a GE. 461 magyarországi munkahelyet azonban mégis meg tudnak őrizni.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE fényforrásüzletága 2009 októberében ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. Az átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok, vagyis a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek gyártását.

Az egy évvel ezelőtt bejelentett kétéves program keretében 2 ezer 570 munkahely megszüntetését tervezte a vállalat. 2010-re 1241 munkahely megszüntetését helyezték kilátásba. Ebből végül 1071-et hajtanak végre. A 2011-re tervezett 1329 dolgozó helyett a jelenlegi elképzelések szerint 1038-at bocsátanak el.

Az MTI érdeklődésére a GE annyit közölt: a szakszervezetekkel a pénteki bejelentéssel egyidejűleg kezdtek egyeztetéseket arról, hogy az egyes telephelyeket miként érinti a változás. A jövő évben megszűnik a termelés Vácott, de két-három hét múlva derül ki, hogy a többi gyárban pontosan hány munkahelyet tudnak megtartani.

A pénteken kiadott közlemény idézi Phil Marshallt, a GE fényforrás-üzletágának európai elnök-vezérigazgatóját. Szerinte a globális piac átalakulása miatt számos kiváló dolgozótól kénytelenek megválni, de a hagyományos izzók eltűnésével gyökeresen megváltozik a fényforrások piaca. Az elmúlt csaknem egy évben ezért számos erőfeszítést tettek, hogy vevőik igényeihez igazítsák a termelést. Így jelentős beruházással bővítették például a halogénlámpák gyártását.

A társaság közölte: mindent megtesznek az átszervezéssel érintett dolgozók támogatása, mielőbbi újbóli elhelyezkedésük elősegítése érdekében. "Ebben a kormányzat és munkavállalóink képviselői, a szakszervezetek és üzemi tanácsok is partnereink" - jelentette ki Phil Marshall.

A vállalat és a munkavállalók képviselői a tavaly bejelentett, két évre szóló megállapodása alapján a GE a Munka törvénykönyvében előírtnál kedvezőbb juttatásokat biztosít az átszervezéssel érintett munkavállalóknak. Az illetékes munkaügyi központ, a munkáltató és a munkavállalók képviselői bevonásával munkába helyezést elősegítő bizottságokat alakítottak, amelyek segítségével a volt dolgozók személyre szabott csomagból választhatják ki a számukra megfelelő szolgáltatásokat.

A GE magyarországi tevékenységét a jövőben elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisüléses, köztük a városi világítást biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő, modern kerámia fémhalogén lámpák, az energiatakarékos halogén lámpák és kompakt fénycsövek termelésére koncentrálja - derül ki a közleményből.

A GE fényforrásüzletága Magyarországon jelenleg hat városban hét gyárat üzemeltet. Ezek közül a váci fényforrásgyárban jövőre leáll a termelés. Budapesten működik az üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális üzleti központja, illetve Globális Fényforrás Technológiai Központja. Innen magyar mérnökök irányítják a fényforrások fejlesztését. Az üzletág a termelés átalakítása után is mintegy 6 ezer munkavállalót foglalkoztat majd a hazai fényforrásgyártásban.

A GE Hungary Kft., a GE légiközlekedési, energiaipari, egészségügyi, vízkezelési, fényforrás és ipari elektronikai üzletágait összefogó leányvállalata, illetve a Budapest Bank a GE Capital részeként jelenleg 14 ezer munkavállalót foglalkoztat. Számuk a fényforrásüzletág átszervezése után mintegy 11 ezer lesz.

A cég 2009-es árbevétele 845 milliárd forint volt. Ennek 98 százaléka exportból származott. A GE 2009-ben Magyarország harmadik legnagyobb exportőre és ötödik legnagyobb foglalkoztatója volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.