Csökkentenék az égetett szesz kínálatot a kocsmák

A vendéglátói érdekképviseletek azt ajánlják tagjaiknak, hogy február elsejéig, a napi standolási kötelezettség hatályba lépéséig fokozatosan csökkentsék 50 százalékkal az égetett szesz kínálatukat

Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke mai sajtótájékoztatóján kiemelte : a napi standolás gyakorlata nem oldja meg a fekete gazdaság elleni küzdelmet, a jogszabály gyakorlatilag végrehajthatatlan, mivel a munkaidőből 1-1,5 órát is elvehet és jelentős többletkiadást okoz a  vállalkozóknak.

Az érdekképviseletek közös sajtótájékoztatóján Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)  elnöke hangsúlyozta: a szeszipari szövetség vélelmezhető ösztönzésére a törvénybe bekerült szabályozás - azaz a napi standolás - nem alkalmas a fekete gazdaság elleni küzdelemre,  illetve nem jelent többletbevételt a költségvetésnek. Szerinte a fekete gazdaság ellen a számlaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzésével, továbbá a hamis áruk forgalomba hozatalának megakadályozásával kell hatékonyan fellépni.

Emlékeztetett arra, hogy a vendéglátó helyeken naponta ellenőrzik készleteiket, de ez nem felel meg a jogszabályban előírt standolásnak, ami napi teljes leltárt tenne szükségessé. Hülvely István becslése szerint a február elsejétől hatályos jogszabály végrehajtása havonta jelentős többletkiadást jelentene a vendéglátóipari vállalkozásoknak.

A szakember szerint nemzetgazdasági szinten egyszerűbb és olcsóbb lenne a vámosok létszámát bővíteni a feladat elvégzésére. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, azt kezdeményezte, hogy a vendéglátóipari vállalkozások 50 százalékkal csökkentsék égetett szesz kínálatukat február elsejéig, és erről az intézkedésről  látható helyen tájékoztassák az vendégeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő indítványozta a jogszabályi rendelkezés  visszavonását, amit az érdekképviseletek támogatnak. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, meg kell alkotni az érdekképviseleti törvényt, hogy ne  fordulhasson elő: az érintettek megkérdezése, véleményezése nélkül  hoznak róluk jogszabályi rendelkezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.