Csökkent az OTP profitja is

Majdnem 13 milliárd forinttal csökkent az OTP nyeresége a tavalyihoz képest - leginkább az adók miatt. Maga a bank jobban teljesít.

Az elemzői várakozásoknál több, az előző év hasonló időszakához képest ugyanakkor kevesebb lett az OTP Csoport adózott eredménye az első negyedévben.

A társaság, gyorsjelentése szerint, az első negyedévet 11,23 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, 12 százalékkal kevesebbel az egy évvel korábbi 12,83 milliárd forintnál. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők átlagosan 9,85 milliárd forintos első negyedévi nettó nyereséget vártak.

Az OTP gyorsjelentésében emlékeztet: az előző évhez hasonlóan 2013-ban is az első negyedévben számolták el az egész évi pénzintézeti különadót. Ennek 29,23 milliárd forintos összege nagyságrendileg megegyezik az előző évivel.

A bankcsoport egyszeri, - elsősorban a banki különadót jelentő - korrekciós tételek nélkül számított konszolidált adózás utáni eredménye 40,74 milliárd forint volt a januártól márciusig terjedő időszakban, ami 55 százalékkal több az október-decemberi eredménynél, de 7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az éves eredménycsökkenést leginkább a magyarországi tevékenységhez kapcsolódó adóteher-növekedés okozta.

Az OTP Csoport 2013 első negyedévében 17,22 milliárd forint társasági adót fizetett, többet az egy évvel korábbi 7,46 milliárd forintnál. A növekményt - a társaság közleménye szerint - a leánybanki befektetések átértékeléséből fakadó adópajzs hatás okozta.

A negyedik negyedévhez képest döntően a kockázati költségek 22 százalékos csökkenése miatt javult a korrigált negyedéves profit. Szezonális hatások révén 5 százalékkal csökkentek a működési költségek is.

A konszolidált korrigált adózás utáni eredményen belül a 2012. első negyedévi 42 százalékról 45 százalékra nőtt a külföldi leánybankok részesedése. A külföldön megtermelt 18,5 milliárd forintos profitból 9 milliárd forint a bolgár, 7,7 milliárd forint az orosz, míg 1,6 milliárd forint az ukrán leánybankhoz köthető.

Az OTP Csoport adózás előtti eredménye éves összehasonlításban 13 százalékkal nőtt, a működési eredmény pedig alig változott. Az összes bevétel éves szinten 2 százalékkal 212,87 milliárd forintra nőtt, a nettó kamatbevétel 1 százalékos, a nettó díj- és jutalékbevétel 5 százalékos emelkedése mellett. A működési kiadások 6 százalékkal csökkentek.

A bankcsoport magyarországi alaptevékenységének adózott, bankadó, osztalék és nettó végleges pénzeszközök nélkül számított nyeresége 21,89 milliárd forint volt az első negyedévben, 7 százalékkal több a negyedik negyedévi 20,50 milliárd forintnál, de 10 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszaki 24,30 milliárd forintnál.

Az éves csökkenést elsősorban a társasági adó emelkedése, illetve a nettó kamateredmény visszaesése okozta. Markánsan, 26,65 milliárd forintról 12,13 milliárd forintra csökkentek ugyanakkor a kockázati költségek.

Az OTP magyarországi nemteljesítő hiteleinek aránya 16,9 százalék volt az első negyedév végén, több a 2012. első negyedévi végi 14,6 százaléknál és a december végi 16,1 százaléknál. Az ilyen, 90 napon túl késedelmes hitelek céltartalékkal való fedezettsége 81,5 százalék volt március végén.

Éves összehasonlításban 5 százalékkal, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal csökkent a magyarországi bruttó hitelállomány. Éves összehasonlításban egyedül a mikro- és kisvállalkozói hitelek állománya nőtt, 4 százalékkal.
A bank gyorsjelentésében jelezte, hogy az 5000 főnél nagyobb lakosságú magyar települések önkormányzati adósságának részleges állami átvállalása várhatóan a második negyedévben zárul. Az OTP Bank által hitelezett 192 ilyen önkormányzat összes hitelállománya 245 milliárd forintot tett ki december végén, amelynek 40-70 százalékos része válik majd az állammal szembeni követeléssé - közölte a bank.

A bankcsoport nemteljesítő hiteleinek aránya a 2012. márciusi 17,4 százalékról és a december végi 19,1 százalékról 19,9 százalékra nőtt. A céltartalékkal való fedezettség aránya viszonylag stabilan a 80 százalékos szint közelében ingadozott.

Az OTP Csoport mérlegfőösszege 10 520,19 milliárd forint volt az első negyedév végén, 5 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.