Csökkent az ifo világgazdasági hangulatmutatója

Kissé romlott a német ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatmutatója: a harmadik negyedévre vonatkozó átfogó index 103,2 pontra csökkent.

A második negyedévben 104,1 pontra nőtt a következő fél év gazdasági kilátásaira vonatkozó mutató az előző negyedévi 99,5 pontról. A mutatószám csökkenése arra utal, hogy a felmérésben résztvevők a világgazdasági fellendülés korábban vártnál lassúbb ütemű folytatódására számítanak, igaz, régiónként eltérő mértékben.

Miközben a hangulatmutató Észak-Amerikában és Ázsiában csökkent, Nyugat-Európában emelkedett: az észak-amerikai mutató a második negyedévi 95,4 pontról 88,7 pontra csökkent, az ázsiai mutató 113,2 pontról 107,9 pontra csökkent, a nyugat-európai viszont a második negyedévi 99,3 pontról 102,2 pontra emelkedett.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélése javult az előző negyedévihez képest, de még nem érte el a "megfelelő" szintet. Az összesített index 80,4 pontról 93,5 pontra javult. A 2010 harmadik negyedévi felmérés 116 országban 1103 gazdasági szakértő megkérdezésével készült a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce; ICC) együttműködésével.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.