Csökkent az amerikai munkanélküliség

Az előzetes becslésnél jóval több, 146 ezer munkahely keletkezett novemberben az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta ezzel 7,9-ről 7,7 százalékra esett. A jegybank a jövő héten tart ülést.

A Sandy hurrikán kisebb hatást fejtett ki a munkaerőpiacra, mint arra sokan számítottak, így a 146 ezer novemberben keletkezett új munkahely meglepte mindazokat, akik ennél sokkal mérsékeltebb állásteremtésre számítottak. A Bloomberg által megkérdezett szakértők előrejelzéseinek átlaga például 85 ezer volt. A munkanélküliségi ráta 7,9 százalékról 7,7 százalékra, 2008 decembere óta a legalacsonyabb szintre esett, ez az arány azonban mindig attól függ, mennyien keresnek ténylegesen állást.

Az adatot némileg beárnyékolja, hogy a szeptemberi és októberi adatokból a munkaügyi minisztérium levont 49 ezret. Ezzel együtt is, a számok azt jelzik, hogy az amerikai gazdaságot mérsékelt lendület jellemzi. Egyes elemzők szerint az üzleti tevékenységet visszafogja a jövő évi és a hosszabb távú költségvetési kilátások bizonytalansága, hiszen a Fehér Ház és a kongresszus, azaz a két nagy párt nem tudott még megállapodni a januártól alku híján automatikusan érvénybe lépő adóemelések és kiadáscsökkentések sorsáról. Ha az amerikai gazdaságot – a különböző számítások szerint – a nemzeti össztermék három-négy százalékát kitevő sokk éri, akkor a kongresszusi költségvetési iroda (CBO) szerint 2013-ban fél százalékkal zsugorodhat a GDP, aminek globális hatásai felmérhetetlenek.

Az amerikai jegybank (Fed) nyílt piaci bizottsága kedden és szerdán tart ülést, amelyen áttekintik a friss fejleményeket. A döntéshozók egyértelművé tették, hogy folytatni szándékoznak a gazdaság fellendítését szolgáló monetáris politikát mindaddig, amíg a munkanélküliség jóval alacsonyabb szintre nem süllyed. Értékelésük szerint a nyolc százalék körüli arány hozzávetőlegesen 2-2,5 százalékponttal magasabb az elfogadhatónál. Erre utalt pár nappal ezelőtt William Dudley, a New York-i tagbank elnöke, aki azt mondta, hogy jóval gyorsabb ütemű gazdasági növekedésre lenne szükség a foglalkoztatás bővítésére, vagyis „a munkanélküliségi ráta elfogadhatatlanul magas”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.