Panganak a szállodák, a turisták inkább otthon maradnak

Január-februárban a magyarországi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 19, a belföldieké 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalások alapján a kilátások sem jók. Úgy látszik, az emberek inkább otthon maradnak.

A külföldi vendégéjszakák száma 14, a belföldieké 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal  mérséklődött január-februárban. Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága  átlagosan 32,2 százalékos volt. Az idén első két hónapjában 268 ezer külföldi vendég 727 ezer  vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek  száma 19, a vendégéjszakák száma 14 százalékkal csökkent az előző év  azonos időszakához képest.

Általános a bizonytalanság a turisztikai szakemberek körében is a gazdasági válság miatt, az ágazat szereplői pesszimisták a jövőt illetően - ismertette Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) elnöke a Hotelpiac 2009 című konferencián kedden Budapesten. Az elnök elmondta, hogy a következő hónapok sem biztatóak a szállodai foglalások alapján. Bár - mint megjegyezte - a válság miatt az utazási döntések egyre későbbre tolódnak, ami viszont nehezen tervezhetővé teszi a munkát. Niklai Ákos hangsúlyozta: csökken a kereslet és nő a verseny. A szakemberek szerint az európai lakosok az idén inkább otthon maradnak.

Az adatok azt mutatják, hogy az öt legjelentősebb küldő ország esetében is - Németország,  Ausztria, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesés  tapasztalható a vendégforgalom tekintetében. Az első két hónapban Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyek 398 ezer  belföldi vendéget és 880 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak,  a vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal  mérséklődött. A belföldivendég-forgalom mintegy 80 százalékát fogadó  szállodákban 8 százalékkal visszaesett az éjszakák száma az előző  évhez viszonyítva. A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 14  százalékát regisztráló - panziók esetében 16 százalékos volt a  mérséklődés.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a  konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 37 százalék. A  szabadidejük eltöltése miatt utazók 15 százalékának elsődleges célja  az egészségturizmus volt.
Az idén január-februárban a szállodai vendégforgalom 40  százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, a külföldi  vendégek 17 százaléka, a belföldieknek 37 százaléka vette igénybe a  gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat.

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége  egyénileg foglalta le szállását, mindössze 24 százalékuk vette  igénybe az utazási irodákat. Az elektronikus úton bonyolított  szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében, 31 százalékot  tesz ki. Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága  átlagosan 32,2 százalék volt, a gyógyszállodák esetében 49,7  százalék. A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma  január-februárban 9, illetve 21 százalékkal volt kevesebb, mint egy  évvel korábban. A turisztikai régiók közül a vendégforgalom a Tisza-tavi és a  dél-dunántúli régióban haladta meg az előző év azonos időszakának  szintjét.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 25 milliárd forint bruttó  árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ezen belül a  szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt, az összes bevétel folyó  áron 11 százalékkal maradt el a 2008-ban mért értéktől. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14.678 forint, az egy  kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel - REVPAR - pedig  4.724 forint volt. Egy évvel korábban ugyanez az érték 14. 550,  illetve 5.313 forint volt. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős  csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 12  százalékpontos visszaesése is befolyásolta.

Bár 2009 első két hónapjában a forintárfolyam igen gyenge volt,  a szállodai vendégéjszakák jelentős csökkenésének következtében a  bevételi adatok is mérséklődtek. A szálláshely- és  vendéglátó-szolgáltatások 2009. január-februárra számított árindexe  5,9 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez  képest.
A kínálati oldalon 2009. február 28-án a hazánkban működő  kereskedelmi szálláshelyek száma 1.818, ezen belül a 723 szálloda 44  ezer szobával, 838 panzió 10 ezer szobával működött.

Az egyéb szálláshelyek - turistaszálló, ifjúsági szálló,  üdülőház és kemping - száma 257 volt. A szálláshely-szolgáltatást  nyújtó - több ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken  februárban közvetlenül közel 26 ezer főt foglalkoztattak.

Pénzt takarítanak meg a szlovákok, ha magyar utazási irodát választanak

Legalább 200, de  akár 900 eurót is megtakaríthatnak azok a szlovák állampolgárok,  akik a hazai utazási iroda helyett magyarországi iroda  közvetítésével utaznak a világba - derült ki abból az  összeállításból, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap  közölt kedden.


Az újság összevetette a magyarországi és a szlovákiai utazási irodák katalógusaiban az összemérhető árakat, s arra a  következtetésre jutott, hogy a szlovákoknak érdemes magyar  turistairodákkal utazniuk.


"A katalógusokban szereplő árak várhatóan a nyár folyamán  csökkennek, de igazi árversenyre nem számíthatunk, mert akkora az  „előnyük” a magyarországi utazási irodáknak – az árpolitikájuk,  valamint a számunkra (szlovák állampolgárok) kedvező forintárfolyam  miatt" - szögezi le az újság.


Konkrét példákat elemezve rámutat: ugyanabban az országban,  ugyanabban az időpontban, ugyanabban a szállodában akár 900 euróval  is többet fizet valaki, ha pozsonyi indulás mellett dönt. Ha  magyarországi utazási irodát választ, akkor viszont ilyen mértékű  összeget megtakarít.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.