Csökkent a háztartások hitel- és betétállománya is

A háztartások hitel- és betétállománya is csökkent júliusban - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A lakosság júliusban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, nettó hitelfelvevő volt, míg devizában többet törlesztett, mint amennyit felvett, azaz nettó törlesztő volt.

Július folyamán a háztartások betétállománya is csökkent, a betétkivonás mind forintban, mind pedig devizában meghaladta az elhelyezést.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint júliusban a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 13,3 milliárd forinttal mérséklődött, a betétállomány pedig 37,2 milliárd forinttal csökkent.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel 17,4 milliárd forint, devizahiteleknél a nettó hiteltörlesztés 32,5 milliárd forint volt. A betétek esetében forintban 8,5 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg devizában 46,7 milliárd forintnyi nettó kivonás történt.

A háztartások hitelállománya július végére 8.446,7 milliárd forintra csökkent, ebből az átértékelődés miatti csökkenés a 188 milliárd forintot közelíti, míg a tranzakcióból származó 13,3 milliárd forint volt.

A forinthitelek állománya 2.735 milliárdra nőtt, a devizahiteleké 5.712 milliárdra csökkent a hónap végén.

A lakossági betétállomány 7.252,5 milliárd forintra csökkent.

A háztartások által júliusban felvett forint jelzáloghitelek új szerződéses összértékei az előző havi jelentős növekedéshez (20 milliárd forint) képest némiképp, a deviza jelzáloghitelek új szerződéses értéke pedig jelentősen csökkent.

A háztartásoknak nyújtott forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júliusban 93 százalékra nőtt az előző havi 86 százalékról, a lakáshiteleken belül 92 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 92 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék volt arányuk.

A forint és euró hitelek átlagos hitelköltség mutatói közti különbség a lakáscélú hitelek esetében 2,45 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 1,77 százalékra nőtt júliusban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.